2022 Lissabon

We hadden er dit jaar al de nodige uitjes opzitten, een lang weekend in Exloo (Drente) met onze familie, Curaçao en nog een lang weekend naar Almelo, maar of het nu vanwege de langdurige beperkingen van de Corona crisis waren, we wilden ook nog een stedentrip maken. De keuze viel op Lissabon, een voorstel van Riet.

Ook dit tripje werd weer georganiseerd via onze reisagent Marco van The Travel Club, we moesten alleen hopen op een beetje goed weer want het tripje was gepland in oktober. Maar we zagen daar niet direct een probleem in want zelfs bij minder mooi weer zou er in de stad voldoende te zien en te doen zijn. Het zou alleen jammer zijn voor eventueel terrasjes-bezoek maar ook daar zouden we wel een mouw aan passen.

15 oktober – Vertrek naar Lissabon

Martin bracht ons vanmorgen naar Schiphol waar we net voor onze geplande aankomsttijd (vier uur voor het vertrek van onze vlucht) om even voor tienen aankwamen. Ik had ons al online ingecheckt dus de verwachting was dat we in ieder geval redelijk snel onze koffers kwijt zouden kunnen, om daarna in te voegen in de waarschijnlijk zeer lange rij voor de security check. Dat plan liep helemaal mis omdat het automatisch inchecken van onze koffers niet lukte, we kregen de boodschap dat dat alleen kon voor “pre-checked luggage” (geen idee wat dat is) en we moesten dus alsnog in de rij voor de balie gaan staan.

Die rij was aanzienlijk, want heel veel passagiers hadden blijkbaar hetzelfde probleem als wij, en het schoot ook nog eens niet op omdat er maar twee incheckbalies open waren en daarachter zaten twee dames die voor iedere passagier uitgebreid de tijd namen. En daarmee bedoel ik dat ze met iedereen die ze incheckten minstens tien minuten bezig waren, waarbij er telkens veel overleg over en weer was en er werd ook regelmatig een langdurig telefoontje gepleegd. Wij zagen de rij maar langzaam doorschuiven, regelmatig kregen passagiers van eerdere vluchten voorrang, en al met al waren we om half twaalf pas aan de beurt. En ook onze incheck duurde lang want tot overmaat van ramp was de bagageband vastgelopen en dat moest eerst verholpen worden…

We vreesden met groten vreze voor het halen van onze vlucht want de verwachting was dat de rij voor de security check dramatisch lang zou zijn (dat is inmiddels gebruikelijk op Schiphol), maar toen begon ons geluk. Ik zag zo gauw niet hoe we bij de C-gates, waar ons toestel zou vertrekken, konden komen en ik vroeg dus hulp van een jongedame van het grondpersoneel die daar stond. Ze verwees ons vriendelijk naar een collega die net bezig was een ander groepje door een rij automatische poortjes te laten die eigenlijk niet in gebruik was, en wij mochten daar toen ook doorheen.

Boven gekomen zagen we de lange rij voor de security check maar er stond er weer iemand van het grondpersoneel en die vroeg of wij “Priority” hadden. Ik zei geen ja of nee maar dat we door iemand hier naartoe waren gestuurd. Vervolgens vroeg ze of we iets hadden wat ik niet kon verstaan maar ik zei maar ja. Ze liet ons een pad inlopen wat langs alle wachtenden ging en direct uitkwam bij een security check. We waren met amper tien minuten door alles heen en niet lang daarna zaten we bij de C-gates op ons gemak aan een bakkie koffie, met tijd zat om onze vlucht te halen.

Onze drie uur durende vlucht met TAP Air Portugal vertrok ruim een half uur te laat waardoor we pas om half vijf (er is een uur tijdsverschil met Portugal) aankwamen op de luchthaven Humberto Delgado van Lissabon. Er zou een auto voor ons klaar staan om ons naar het hotel te brengen maar omdat we te laat waren geland en we ook nog eens lang op onze koffers moesten wachten belde ik voor alle zekerheid maar even met het taxi-bedrijf. Gelukkig was onze late aankomst geen probleem, we vonden gemakkelijk het meeting point waar we ons moesten melden en tien minuten later kwam onze taxi voorrijden.

Ons hotel Do Chiado ligt midden in het centrum en de ingang bleek te zijn in een smal straatje wat stijl omhoog ging (later zou blijken dat vrijwel heel Lissabon bestaat uit straatjes en straten die stijl op en neer gaan). We checkten in en kregen een prima kamer met uitzicht (weliswaar over heel veel daken) op de rivier de Taag. Jammer genoeg had onze kamer geen terrasje, wat ik eigenlijk wel had verwacht naar aanleiding van de foto’s die ik had gezien op de hotel website.

Na een eerste drankje op het dakterras van het hotel (wat een schitterend uitzicht bood) wandelden we aan het begin van de avond richting het grote plein Praça dos Restauradores waar we op een terras langs de straat wat hebben gegeten. Mijn Paella was prima maar de Steak Tartaar die Riet had besteld bleek iets totaal anders dan wat ze had verwacht en eerlijk gezegd was het door de grote hoeveelheid knoflook en het vette vlees niet te (vr)eten. De bediening en de rest van het eten en drinken waren wel goed dus al met al was het toch een redelijk geslaagde afsluiting van de dag.

Wa lagen overigens al vroeg op bed want we waren behoorlijk bekaf van de hele dag reizen…

16 oktober – Hop On Hop Off bus – Dag 1

Na een prima ontbijt in het hotel gingen Riet en ik plannen voor de dag maken op onze kamer. We hadden al besloten om de eerste dagen gebruik te gaan maken van de Hop On Hop Off bussen waarvan er in Lissabon drie waren. De Yellow Bus adverteerde het meest maar bij wat speurwerk op het Internet ontdekten we al gauw dat ze niet echte goeie kritieken kregen, met als belangrijkste probleem de hoeveelheid bussen. We besloten eerste maar naar het kantoor van de plaatselijke VVV (“Ask Me Lisboa”) te gaan en dan zouden we daar wel zien.

We kregen het advies om gebruik te maken van de Gray Line bussen, en na wat zoeken vonden we vlakbij de halte. De eerste bus die arriveerde was van de blauwe route, de Belém line, en we kochten bij de buschauffeur een “Free Pass” voor alle routes voor drie dagen. De blauwe route ging richting het westelijk deel van de stad en toen we aankwamen bij het Palácio Nacional da Ajuda stapten we uit om er een kijkje te nemen. Het viel in zoverre een beetje tegen dat er verder helemaal niks te doen was, geen terrasjes niks (we waren aan een bakkie toe), dus namen we de eerstvolgende bus om verder te gaan.

De route voerde door Belém en toen weer terug langs de brede rivier, onder de beroemde Ponte 25 de Abril, die genoemd is naar de dag van de Anjer-revolutie in 1975 waarop de dictatuur in Portugal werd afgeschaft en vervangen door een democratie. We arriveerden op een plein waar het Museum de Marinha was gevestigd, een maritiem museum met onder andere een overzicht van de Portugese ontdekkingsreizen en een hal met alle koninklijke schepen. Het museum was de moeite waard, met heel veel schaalmodellen van historische schepen van de vroege Middeleeuwen tot aan de huidige tijd, en natuurlijk de echte koninklijke roeiboten. En zeker niet onbelangrijk, er was ook een prima cafetaria…

 

 

 

 

 

 

 

Nadat we weer op de bus waren gestapt reden we mee totdat we bij het winkelcentrum Amoreiras waren. Daar stapten we weer uit want we hadden gehoord dat er op een van de torens op het winkelcentrum een uitwijkplatform was vanwaar je 360 graden rond over de stad kon uitkijken. We vonden het na enige zoeken (het was niet zo duidelijk aangegeven) en het uitzicht bleek inderdaad overweldigend zoals op de foto te zien is. Als je op de foto klikt krijg je een grotere versie te zien.

Weer terug in de bus reden we mee tot de halte waar we waren opgestapt en vandaar wandelden we terug naar het hotel. ’s Avonds gingen we op zoek naar een restaurant om wat te eten en daarvoor gingen we richting het Praça do Comércio, het grote plein aan de rivier waar we s’morgens al geweest waren in het Ask Me Lisboa kantoor. We hadden al gezien dat daar veel leuke restaurants waren met terrassen aan het plein en we belandden uiteindelijk bij Italiaans restaurant Troppo Squisito, waar Riet’s pizza en mijn Spaghetti Bolognese voortreffelijk bleken.

17 oktober – Hop On Hop Off bus – Dag 2

Voor vandaag hadden we weer een dagje met de Hop On Hop Off bus op het programma staan en deze keer wilden we de Castle lijn doen. Klein probleempje, die lijn had geen haltes bij het hotel in de buurt en in feite was het startpunt van alle Hop On Hop Off bussen van de Gray Line voor ons het dichtstbijzijnde opstappunt. Op zich geen probleem want dat was maar een kwartier lopen, alleen ging dat wel vrijwel helemaal omhoog (niet zo heel steil gelukkig, maar toch).

Aangekomen op het grote plein Plaça do Marquês de Pombal zagen we aan de noordkant de parkeerplaats met de inmiddels bekende rode bussen, maar de bus van de Castle lijn stond er niet. We hadden eigenlijk geen zin om te wachten dus stapten we op de gereed staande bus van de rode oftewel de Oriente lijn. Deze had wat overlap met de blauwe lijn die we gisteren hadden gedaan maar alleen het eerste stukje, daarna ging deze lijn richting het oostelijke deel van de stad. We kwamen al snel in een hypermodern deel van de stad wat gebouwd was voor de Wereldtentoonstelling Expo ’98.

Een van de dingen die er waren gebouwd was een groot aquarium, dat wilden we graag zien en dus stapten we uit. Het aquarium was beslist de moeite waard maar er was daar nog meer te doen. Na een bakkie op het terras van de cafetaria van het aquarium liepen we naar de naastgelegen kabelbaan die langs het Expo ’98 terrein liep naar de verderop gelegen toren, de Torre Vasco da Gama. We hadden een retourtje genomen dus daar stapten we niet uit maar wandelden na aankomst terug bij het aquarium weer naar de bushalte.

Onderweg kwamen we ook nog langs de dierentuin die we eigenlijk ook hadden willen bezoeken maar het was inmiddels al over drieën en we hadden al zoveel gelopen dat Riet eigenlijk alleen nog maar wilde zitten, liefst op een terrasje met een glas wijn. Terug bij het startpunt van de Hop On Hop Off bussen wandelden we, nu een stuk makkelijker omdat de weg naar beneden afliep naar het Plaça des Restauradores waar we neersteken op een terrasje.

Die avond hadden we gereserveerd in het Hardrock Café wat op tien minuten lopen van het hotel was gelegen. We kenden het menu want dat was nog nauwelijks veranderd sinds het Hardrock Café in Kuala Lumpur onze vaste stek was, dus we aten prima maar veel te veel. Om een beetje van al dat eten te verteren wandelden we via een alternatieve route die heel steil op en neer ging terug naar het hotel. Onderweg zagen we genoeg leuke plekjes en terrasjes om inspiratie op te doen voor de komende dagen…

18 oktober – Rustig dagje met kasteel bezoek

Het eerste wat we vandaag deden was een korte wandeling naar het kantoor van Ask Me Lisboa, de plaatselijke VVV waar we al eerder waren geweest, om onze Lisboa kaarten op te halen.

Ik had via het internet deze kaarten besteld die ons drie dagen lang gratis toegang zouden geven tot het openbaar vervoer (inclusief enkele treinreizen) en korting op heel wat toegangskaarten voor attracties. Het was even zoeken naar de vouchers die ik achteraf via een link in een e-mail moest downloaden maar uiteindelijk kregen we toch onze kaarten.

We hadden nog even getwijfeld of we nog gebruik zouden maken van de derde dag met de Hop On Hop Off bus maar in plaats daarvan besloten we om lopend naar het op de heuvel tegenover het hotel gelegen kasteel Castelo de São Jorge te gaan. Het leek een hele klim naar boven maar vanaf het terras op het hotel had ik in een van de tegenoverliggende straatjes een “Elevador” gezien, een lift die naar het kasteel omhoog leek te gaan.

We vonden in het straatje inderdaad de lift maar die bracht ons maar tot halverwege, een verdieping of vier hoger. Er zat dus niets anders op dan via de bochtige straatjes de rest van de steile klim te lopen, en na ongeveer een kwartier bereikten we de ingang van het kasteel waar al een flinke rij stond te wachten. Saai was de wandeling niet geweest want de smalle straatjes waren vol met mooie huizen en leuke kleine winkeltjes. Het wachten in de rij duurde gelukkig niet lang. De ingang naar het kasteel gaf toegang tot een soort plein vanwaar we een schitterend uitzicht hadden over de stad.

We gingen ook naar binnen in het kasteel wat op zich een vrij kale boel was, vrijwel alleen muren maar wel met kantelen waar we over konden lopen met een schitterend uitzicht. We bleven niet erg lang want het was er behoorlijk fris door een straffe wind, waarna we weer naar beneden wandelden. Onderweg naar boven hadden we vlak onder het kasteel mensen uit een andere lift zien komen en we vroegen ons af of er soms een andere lift was die veel hoger kwam dan die eerste waar wij gebruik van hadden gemaakt. Dat bleek inderdaad het geval, er was nog een lift die ons precies bracht tot het straatniveau waar de eerste lift op uitkwam. We waren dus met een paar minuten helemaal beneden.

De rest van de dag brachten we door met wat lezen in het hotel, wat wandelen in de directe omgeving (op zoek naar cadeautjes voor de kleinkinderen maar we vonden niet veel soeps) en wat drinken op een terrasje. ’s Avonds gingen we in het hogere deel van de stad naast het hotel op zoek naar een restaurant om wat te eten, en dat vonden we in een van de vele smalle straatjes. We zaten lekker buiten en het eten was alweer prima…

19 oktober – Verregende dag in Sintra

We hadden tot nu toe vreselijk mazzel gehad met het weer, want voordat we naar Lissabon vertrokken gaf het weerbericht alleen maar regen door voor de hele week. Tot nu toe hadden we overdag nog geen druppel regen gezien, er was alleen ’s nachts wat gevallen maar gedurende de dag was het droog, zonnig en met redelijk prettige temperaturen. Tot vanmorgen, want de wind gierde om het hotel, het goot van de regen en we kregen zelfs op onze telefoons weerwaarschuwingen voor extreem slecht weer.

En dat terwijl we besloten hadden om vandaag met de trein naar het dorpje Sintra te gaan, iets wat ons van verscheidene kanten was aangeraden. Toen na het ontbijt de regen uiteindelijk veranderde in miezer besloten we toch maar op pad te gaan, op hoop van zegen. We waren net onderweg naar het station toen een straatverkoper Riet, die alleen een vest aan had want ze had geen regenkleding meegenomen, aanschoot een een paraplu aanbod voor vijf euro.

Redelijk droog dankzij de paraplu en mijn regenjack kwamen we aan op het station waar we de trein namen naar Sintra, een rit die veertig minuten duurde. Het eerste wat we deden na aankomst was het kopen van een plastic regenjas voor Riet en voor ons beiden een dagkaart voor alle bussen. Daarna namen we bus 434 die onder andere zou stoppen bij ons eerste doel, het kasteel Palácio Nacional da Pena bovenop de heuvel waar Sintra aan ligt. We stapten eerst nog een halte te vroeg uit (bij de ruïnes van een Moors kasteel) maar we konden al snel de volgende bus nemen naar het juiste kasteel.

Daar aangekomen was het koud en nat. We kochten kaartjes met daarbij inbegrepen toegang tot het omliggende park (geen idee wat we dachten) en kwamen vervolgens tot de ontdekking dat het bezoek aan het kasteel niet alleen gebonden was aan een tijdslot maar dat we ook nog dertig minuten moesten lopen (klimmen dus) naar het kasteel zelf. Gelukkig bleek de klim maar tien minuten en dat was maar goed ook want toen we aankwamen was het al vijf voor half een en onze bezoektijd was om half een.

De rij was lang, het regende nog steeds en desondanks was er voordat we naar binnen konden nog regelmatig oponthoud door idioten in de rij die selfies bleven maken. Eindelijk binnen was er een rondwandeling door de koninklijke vertrekken die nog helemaal waren ingericht en dat was dus wel interessant om te zien. We konden ook nog de kantelen op maar omdat het uitzicht minimaal was door mist en regen hielden we dat voor gezien. De cafetaria bleek overvol (het was er sowieso ontzettend druk) en na een toiletbezoek gingen we terug naar de bushalte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug in het dorp was het inmiddels vrijwel droog en we vonden vlak bij het station tegenover de bushalte een prima terrasje waar we een (dikverdiend vonden wij) bakkie koffie namen met wat lekkers erbij. Na een tijdje gezeten te hebben namen we bus 435 die rond het oude centrum zou rijden en dat leek ons wel een leuk ritje. Wat we niet hadden verwacht was dat deze bus eerst naar het volgende treinstation net buiten Sintra zou rijden waar de rit eindigde want het was het eind van de lijn. Gelukkig konden we een minuut of tien weer verder met de volgende bus die vandaar vertrok.

De rit viel een beetje tegen, maar dat had alles te maken met het sombere weer. We hadden totaal geen zin meer in een wandeling door het oude dorp en stapten bij het treinstation weer uit om de trein terug naar Lissabon te nemen. De eerste trein terug had een ander treinstation in Lissabon als eindbestemming maar we stapten ergens uit vanwaar we de metro konden nemen naar het station Baixa Chiado wat vrijwel recht onder ons hotel bleek te liggen.

Later in de middag werd het ook in Lissabon droog en toen er zelfs een waterig zonnetje verscheen zochten we een terrasje op om wat te gaan drinken. We kwamen terecht op het kleine hooggelegen terras van Restaurante o Adriano met tussen de huizen door uitzicht op het Plaça dos Restuarados. Terwijl we er zaten knapte het weer zienderogen op en we vermaakten ons er dan ook prima met Aperol Spritz voor Riet en Sagres bier voor mij.

’s Avonds deden we lekker makkelijk, we aten in het restaurant van het hotel wat maar een paar meter van onze kamer verderop in de gang zat. Het menu was niet echt uitgebreid maar we vonden allebei wat van onze gading.

20 oktober – Mislukte tramdag

Op onze laatste dag in Lissabon wilden we leuke dingen gaan doen met onze Lisboa kaart en het eerste daarvan had moeten zijn een tochtje met de tram, en dan liefst met lijn E28 die door het historische deel van de stad rijdt. Omdat de trams meestal overvol zitten hadden we gelezen dat het verstandig was om naar het beginpunt van een lijn te gaan om daar in te stappen, dan zou de kans op een plek het grootst zijn. We gingen daarom met de metro naar het Praça Martim Moniz waar het startpunt van lijn E28 was, maar daar zagen we dit:

We besloten ter plekke om het tochtje met de tram voor gezien te houden, we hadden de afgelopen dagen vonden wij al genoeg in de rij gestaan. In plaats daarvan wandelden we wat rond in de buurt van het plein en maakten nog wat tochtjes met de metro. We winkelden nog wat waarbij ik voor een prikkie twee truien kon bemachtigen bij Zara en Riet zoals gewoonlijk weer niks leuks kon vinden.

Aan het eind van de middag gingen we weer wat drinken op hetzelfde terrasje als waar we gisteren hadden gezeten, en we zaten nog niet of de eigenaar kwam naar ons tafeltje met een asbak voor Riet, waarbij hij zei, “I remember you!”. Maar we zaten amper of er barstte een enorme stortbui los die vrijwel het hele terras naar binnen jaagde, behalve ons tweeën en nog een groepje aan een ander tafeltje want wij bleven onder de parasols nog neten droog. Uiteindelijk werd het toch weer droog en konden we zonder zeiknat te worden terug lopen naar ons hotel.

We hadden al bij onze eerste wandeling een restaurant gezien wat R.I.B. Beef & Wine heette en het zag er goed uit, dus we hadden al besloten om daar een keer te gaan eten. Het was er nog niet van gekomen dus gingen we vanavond. In eerste instantie dachten we dat het dicht was want toen we door de ramen keken was het helemaal leeg. Maar omdat het nog voor zevenen was en omdat er ook in Portugal pas laat in de avond wordt gegeten wandelden we eerst nog wat rond over het grote plein tegenover het restaurant, en toen we er terug kwamen zagen we al flink wat tafels bezet.

We vroegen om een tafel voor twee en daarvan was er precies nog één vrij, een mazzeltje dus. En de keuze voor dit restaurant bleek ook een hele goeie want het eten was voortreffelijk! De keuze beperkte zich wel tot rundvlees (kan bijna niet anders met zo’n naam) en de porties waren groot. Het kleinste stuk vlees was twee ons (keuze van Riet) en ikzelf bestelde een Chateaubriant van drie ons.

We hebben heerlijk gegeten en zelfs Riet had al haar vlees op! Aangezien ook het voorgerecht en het toetje voor ons allebei heerlijk waren kunnen we wel zeggen dat dit een toppertje was, een waardige afsluiting van ons bezoek aan Lissabon want morgenochtend vertrekken we al weer naar huis…

21 oktober – Terugreis vanuit Lissabon

Bij het uitchecken was er nog een aardig voorval, de al wat oudere persoon die onze rekening opmaakte vroeg me of we soms familie waren van twee bekende Nederlandse voetballers die in 1978 met het WK Voetbal hadden meegedaan. Vroeger kreeg ik die vraag wel vaker maar ik had hem al een hele tijd niet meer gehoord. Buiten stond inderdaad onze taxi al voor de deur en zo gingen we ruim voor negenen al op weg naar de luchthaven waar onze vlucht, deze keer met Transavia, om twaalf uur zou vertrekken.

Aangekomen bij Terminal 2 op de luchthaven ging alles vlot want het was (in ieder geval voor de Transavia balie) niet druk. Jammer was wel dat we vrijwel op het moment van aankomst op de luchthaven een bericht kregen dat onze vlucht bijna een uur vertraging had en de vertrektijd was bijgesteld naar vijf voor een. Binnengekomen in de vertrekhal konden we amper een zitplaats vinden, en dat had niet eens zozeer te maken met de drukte als vanwege het feit dat er simpelweg veel te weinig zitplaatsen waren. Gelukkig voor Riet was er in het benedengedeelte een grote rookruimte, wat voor haar het lange wachten wat aangenamer maakte.

Het boarden begon redelijk op tijd maar het kostte de nodige tijd voordat iedereen aan boord van het vliegtuig was omdat het grondpersoneel iedereen naar de achterste trap dirigeerde en niet toestond dat de voorste trap ook werd gebruikt. We zagen de stewardessen zich hier behoorlijk druk over maken maar het resultaat was wel dat Riet en ik het hele vliegtuig van achter naar voor moesten doorlopen want wij zaten op rij één. Uiteraard was het in het gangpad de gebruikelijke chaos met mensen die veel te veel en veel te grote handbagage bij zich hadden en dat probeerden in de bagagebakken te proppen.

De vlucht was redelijk comfortabel omdat we plaatsen hadden gereserveerd met extra beenruimte, maar ik zat wel aan het gangpad en had dus een groot deel van de vlucht mensen naast mijn stoel staan die wachtten totdat het toilet voorin vrij was. En Riet en ik zijn ook niet gewend om het eten aan boord te moeten kopen (jaja, wij zijn nou eenmaal verwend). Maar alle ongemakken werden enigszins goedgemaakt doordat we dankzij een snelle route en wind in de rug een half uur eerder dan verwacht op Schiphol landden.

We waren omdat we op de eerste rij zaten heel snel het vliegtuig uit, de koffers kwamen ook redelijk vlot en Robin en Astrid stonden bij de uitgang zoals verwacht op ons te wachten. En dus zaten we vrijwel meteen na thuiskomst met al onze kinderen en kleinkinderen aan de patat…