Kat(ten) op schoot

Een paar jaar geleden moest er bij Monster een ontstoken tand worden verwijderd waar ze best veel last van had. Dat hadden we in eerste instantie zelf niet eens door maar toen de dierenarts bij het jaarlijkse bezoek ons erop wees viel het ons ook op en we maakten dus een afspraak voor de kaakoperatie.

De dierenarts vertelde ons dat zoiets bij katten dusdanig veel impact heeft dat ze er zelfs qua karakter van kunnen veranderen. Dat leek ons een sterk verhaal maar na een tijdje moesten we constateren dat het echt waar was. Voor de kaakoperatie was Monster al een schatje, maar ze was beslist niet aanhalig en zeker geen schoolkat. Iedereen die haar op probeerde te pakken moest dat bezuren want ze haalde je dan helemaal open met haar vlijmscherpe nagels. Maar na de operatie kwam ze tot onze verbazing opeens uit zichzelf op schoot zitten en liet ze zich gemakkelijk aanhalen. En dat dat haar plezier deed was wel duidelijk want ze knorde er zelfs tevreden bij.

Dt gedrag vertoont ze tot op heden nog steeds, tot mijn genoegen trouwens want ik vind het heel gezellig, zo’n kat op schoot. Riet is wat minder toeschietelijk, bij haar moet het wel uitkomen en dat is niet altijd het geval (zoals bij mij). Tegenwoordig als ik aan mijn ochtendkoffie zit dan springt Monster steevast op schoot. Abby doet dat trouwens ook maar die was altijd al meer een schoolkat, zij het dat Riet duidelijk haar favoriet is. Ligt Abby al bij mij op schoot ’s morgens dan wurmt Monster zich erbij en meestal houdt Abby het dan snel voor gezien, zoals vandaag dus…

Oma Katwijk

Donderdag is onze vaste oppasdag, dan komt Maas in principe de hele dag en Gijsje wordt ’s middags uit school gehaald. Maar omdat Gijsje nu nog steeds vakantie heeft van school was ze vandaag ook de hele dag bij ons. Ja, en wat doe je als het mooi weer is de hele dag, dan ga je lekker naar buiten. In dit geval namen Riet en ik Gijsje en Maas mee naar Katwijk waar we Oma Katwijk (mijn moeder) een bezoekje brachten.

De beide overgrootmoeders van Gijsje en Maas hebben allebei een naam van ze gekregen om duidelijk te maken dat er een verschil is met de beide “echte Oma’s”, die overigens ook allebei een aparte aanduiding hebben. Henriëtte, de moeder van Sandra, heet wel gewoon Oma van der Hoeven maar Riet is Oma Poes. De moeder van Riet is de ene Overgrootmoeder en wordt niet alleen door Gijsje en Maas maar ook door alle achterneefjes en -nichtjes Oma met de witte haren genoemd. Mijn eigen moeder is weer makkelijk want die woont in Katwijk en is dus Oma Katwijk. Altijd makkelijk want zijn er nooit misverstanden bij de kleinkinderen over wie we het hebben…

Vanmorgen waren we dus bij Oma Katwijk en omdat die vlakbij de Princestraat woont namen we de kans waar om een lekker softijsje te eten. Er zijn niet veel plaatsen meer over, zeker in Rijnsburg niet, waar je nog softijs kunt krijgen, maar bij de Alexanderhoeve (een winkel gespecialiseerd in kaas en wijn) nog wel. En wat voor ijsjes, want hoewel we voor Gijsje en Maas kleine ijsjes bestelden waren ze nog flink aan de maat. Vooral voor Maas is dat toch altijd een dingetje want die krijgt zijn ijsje dan niet op. Geen probleem hoor, want voor ijs is er bij Opa altijd ruimte voor nog meer…

En weer hebben we emelten…

Toen we terug kwamen van vakantie konden we constateren dat het mooie weer wat we in Frankrijk hadden gehad ook eindelijk zijn weg had gevonden naar Nederland. We hadden warme tot zelfs zeer warme dagen, al viel er ook af en toe een bui wat dan weer gunstig was voor de tuin.

Over de tuin gesproken, toen we terug kwamen uit Frankrijk zagen we in onze tuin de erbarmelijke staat van het gras. Er zaten nu grote plekken in met verdord gras waardoor er in onze tot voor kort nog zo mooie grasmat nu hele bruine plekken zaten. De conclusie dat dat komt door te weinig regen tijdens onze vakantie ligt voor de hand, dat was ook het eerste wat onze nieuwe buurman zei toen hij van vakantie terug was gekomen en het probleem bij ons en in zijn eigen gras zag. Maar wij weten wel beter, de oorzaak zit in het feit dat we al jaren last hebben van de larven van langpootmuggen die onder de grond zitten.

Emelten bestrijden ✓ Alle ins- en outs omtrent Emelten bestrijdenDeze larven met de naam Emelten vreten de wortels van het gras op waardoor het gras boven de grond verdort. We hebben dit probleem al een paar jaar en we hebben al van alles geprobeerd eraan te doen. Het enige wat wel helpt zijn aaltjes, die niet alleen een biologische oplossing vormen maar die ook nog eens makkelijk online te krijgen zijn en gewoon door de brievenbus in een plastic verpakking worden afgeleverd. Dit is niet goedkoop en het moet in ons geval regelmatig herhaald worden, en dan nog blijkt het niet afdoende want ieder jaar komen de Emelten weer terug.

We hebben een paar jaar geleden zelfs geprobeerd het probleem rigoureus op te laten lossen door de hele grasmat uit te laten graven en te laten vervangen door een nieuwe, maar nog diezelfde zomer was het probleem al weer terug. Het lijkt er dus op dat we ermee zullen moeten leren leven.

Is er dan helemaal niks aan te doen? Eigenlijk niet, alleen symptoombestrijding en daarom hebben we een verticuteermachine aangeschaft waarmee we voren in de grond kunnen trekken waarin we graszaad strooien en dan hopen dat op de kale plekken weer nieuw gras gaat groeien. Dat pakte begin van de zomer aardig uit, maar zoals gezegd, ook dat was maar tijdelijk. Zo blijven we lekker bezig…