Maas en de Lego

We hebben tegenwoordig op onze vaste oppasdag geen kind meer aan Maas. Ik heb zo ongeveer alles gebouwd wat we van Lego hadden en daar is Maas uren zoet mee. We hebben een kast ingeruimd beneden in de woonkamer met een heleboel Lego autootjes en boten om mee te spelen en op mijn kamer op de tweede verdieping, waar ik eigenlijk mijn “Lego werkplaats” heb ligt de treinrails. Ik hobbel dus vrijwel de hele dag met Maas mee van beneden naar boven om hem met alles te helpen want hij heeft nog niet de motoriek om zonder brokken met de Lego te kunnen spelen. Ik raap dus achter hem losse stukjes op en zet kapotte dingen weer in elkaar.

Als ik zeg dat ik alles heb gemaakt wat we van Lego hadden dan is dat overigens maar gedeeltelijk waar. Hoewel we (en met name Riet) ervan overtuigd waren dat we zorgvuldig met de Lego waren omgesprongen en alles inclusief de instructieboekjes hadden bewaard bleek dat in de praktijk tegen te vallen. Ik kon regelmatig niet verder omdat cruciale stukjes ontbraken maar de hoeveelheid Lego die nog los in de dozen ligt geeft ook aan dat we een heleboel boekjes missen. Oude foto’s hebben wel wat geholpen maar op dit moment ben ik door die mogelijkheden heen.

Om een idee te geven, er is nog een doos over met letterlijk tientallen onderstellen voor autootjes, wat aangeeft dat we veel meer autootjes hebben gehad dan waar ik nog instructies van heb. Ook van grotere blokken en grondplaten, bedoeld voor huisjes of zoiets, is er nog veel over en ik heb geen idee wat ik daarmee moet. Dat betekent niet dat ik niks meer ga doen, ik moet alleen mijn eigen creativiteit gaan gebruiken!

Bootjes kijken

 

Zolang als we hier aan de Bankijkerweg wonen vermaken we ons op mooie zomerse dagen met het vanaf ons terras aan het Kanaalpad kijken naar de voorbij varende boten. Zeker in de vakanties zien we dan een lange parade van boten voorbij komen, met name heel veel van die open sloepen waarvan er veel gehuurd worden door dagjesmensen. Die zien we dan ’s morgens richting de Kaag varen en tegen de avond komen ze dan weer massaal terug naar de drie jachthavens die richting Katwijk langs het Oegstgeest Kanaal en de Oude Rijn liggen.

Wij behoren trouwens als bewoners van de Bankijkerweg tegenwoordig bij de minderheid die geen boot heeft. Omdat in principe de walkant naast het fietspad hoort bij het stuk land achter het huis wat we pachten van het Hoogheemraadschap Rijnland hebben we het recht om daar een aanlegplaats te maken voor een boot, op voorwaarde dat die boot dan wel van ons is. Verhuren of iemand anders van die plek gebruik te laten maken als aanlegplaats voor een boot is dus niet toegestaan. Heel veel bewoners van de Bankijkerweg hebben wel gebruik gemaakt van de mogelijkheid en hebben dus een boot.

Als we langs het Kanaalpad wandelen dan kunnen we alleen maar constateren dat het aantal booteigenaren echt inmiddels flink in de meerderheid is. Tijd voor ons om ook maar een boot aan te schaffen? Nee bedankt, dat is zelfs nog niet eens bij ons opgekomen. Het belangrijkste argument is dat een boot hebben ook betekent dat je er regelmatig mee gaat varen, en dan vragen wij ons af: stel dat je zo’n sloep hebt zonder fatsoenlijke kajuit en andere voorzieningen, dan kun je eigenlijk alleen maar dagtochtjes maken. En waar ga je dan naar toe? Richting Katwijk kun je precies drie kilometer en dan kun je niet verder, en de andere kant op richting de Kaag heb je volgens mij ook op een gegeven moment wel gezien.

Nee, dan zitten we liever op ons terras en vermaken ons met het kijken naar de voorbij varende boten…

Lantaarnpalen

Een tijd geleden zijn de lantaarnpalen aan het fietspad langs het kanaal achter ons huis vervangen door “duurzame” exemplaren op zonne-energie. Het idee hierachter zal ongetwijfeld meerdere voordelen moeten hebben, besparing op elektriciteit en beter voor het milieu. In de praktijk bleek er echter ook een enorm nadeel aan te zitten en dat was dat de nieuwe lantaarnpalen nauwelijks licht gaven.

Dat is natuurlijk toch wel een dingetje op een behoorlijk duistere plek die buiten de bebouwde kom is gelegen maar die wel veelvuldig gebruikt wordt voor fietsverkeer, ook ’s avonds en ’s nachts. Er kwamen dan ook heel veel klachten binnen bij de gemeente en die heeft er nu eindelijk wat aan gedaan. De lichtopbrengst is niet alleen hoger maar is ook nog zo ingesteld dat de lampen feller gaan branden als er beweging wordt gedetecteerd. Dat klinkt natuurlijk prima, zij het dat we hebben gemerkt dat de lampen op donkere dagen met weinig of geen zon blijkbaar niet genoeg opladen en we zien dan ook dat lang niet alle lantaarnpalen branden in de avond van zulke dagen.

Weer zo’n fabelachtig idee dus war ongetwijfeld goeie bedoelingen achter zitten maar wat in de praktijk niet o geweldig uitpakt…