Een tijd geleden zijn de lantaarnpalen aan het fietspad langs het kanaal achter ons huis vervangen door “duurzame” exemplaren op zonne-energie. Het idee hierachter zal ongetwijfeld meerdere voordelen moeten hebben, besparing op elektriciteit en beter voor het milieu. In de praktijk bleek er echter ook een enorm nadeel aan te zitten en dat was dat de nieuwe lantaarnpalen nauwelijks licht gaven.
Dat is natuurlijk toch wel een dingetje op een behoorlijk duistere plek die buiten de bebouwde kom is gelegen maar die wel veelvuldig gebruikt wordt voor fietsverkeer, ook ’s avonds en ’s nachts. Er kwamen dan ook heel veel klachten binnen bij de gemeente en die heeft er nu eindelijk wat aan gedaan. De lichtopbrengst is niet alleen hoger maar is ook nog zo ingesteld dat de lampen feller gaan branden als er beweging wordt gedetecteerd. Dat klinkt natuurlijk prima, zij het dat we hebben gemerkt dat de lampen op donkere dagen met weinig of geen zon blijkbaar niet genoeg opladen en we zien dan ook dat lang niet alle lantaarnpalen branden in de avond van zulke dagen.
Weer zo’n fabelachtig idee dus war ongetwijfeld goeie bedoelingen achter zitten maar wat in de praktijk niet o geweldig uitpakt…