In het ziekenhuis

Het uitzicht vanmorgen toen het licht werd was niet bepaald het uitzicht wat ik gisteren had kunnen bedenken. Ik keek namelijk vanuit een ziekenhuisbed op de tiende etage van het LUMC op een andere vleugel van het ziekenhuis. 

Het wachten op de uitslag van de CT-scan duurde inderdaad lang, en na een uur was Riet het zat en ging vragen of er al bekend was hoe lang het eigenlijk zou duren. Dat leverde meteen effect op want de chirurg kwam al na een paar minuten de kamer waar ik lag binnen. Ze vertelde dat er een bloeding was geconstateerd in mijn linker nier, waar behalve dat ook nog een cyste was gevonden en er zat een scheur in de nier. De oorzaak van de bloeding leek een gebarsten bloedvat wat mogelijk dicht gemaakt zou worden, maar daarvoor moest ik de nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven.

Riet vertrok daarop naar huis om wat spullen voor me te halen die ik nodig zou hebben, zoals toiletspullen, een pyjama en andere kleren. Ik zou naar een andere kamer gebracht worden want nu lag ik op een kamer in de SEH-afdeling zelf. Riet kreeg te horen welke kamer het zou worden (C-vleugel, tiende verdieping, kamer 82) zodat ze me kon vinden als ze weer terug was.

Nadat Riet was vertrokken werd er al snel een bed op de gang gereed gemaakt om me naar de andere kamer te brengen, maar opeens kwam de verpleegkundige binnen en die vertelde met dat de plannen waren gewijzigd. De uroloog kwam me een paar minuten later vertellen wat dat was. Het bleek dat an overleg tussen de uroloog en de radioloog was besloten om geen risico te nemen en me toch maar snel te opereren om de bloeding te stoppen. Het proces werd me uitgelegd en ook dat het gevolg zou zijn dat mijn linkernier minder zou gaan functioneren, maar ook dat het de veiligste oplossing was.

En zo lag ik nog geen tien minuten later, na een rit met bed en al door de catacomben van het LUMC, op de operatietafel van de afdeling radiologie. Voor de procedure hoefde ik niet helemaal verdoofd te worden, er zou via de slagader in mijn rechterlies een draad worden ingebracht die de lekke ader zou lokaliseren en eventueel repareren met een ijzerdraadje. Het opzoeken gebeurde met contrastvloeistof wat de aderen zichtbaar maakte op een enorm groot scherm wat er naast me stond. Ik maakte de hele procedure dus mee, al merkte ik er nauwelijks iets van. Ik kon het scherm ook niet zien want er hing een grote camera boven mijn buik die nodig was voor de tussentijdse foto’s.

De hele operatie duurde nog geen drie kwartier en ik kreeg te horen dat de lekke ader ondertussen vanzelf al dicht was gegaan en er dus geen ingreep was gedaan voor reparatie. wel was er nu meer duidelijkheid over de aard van het vocht rond de nier, dat was waarschijnlijk afkomstig van de cyste die door de klap was opengebarsten. Ik werd daarna alsnog naar kamer 82 gebracht waar Riet al zat te wachten. Die was behoorlijk ongerust want ze wist van de hele operatie niets af, ik had geen tijd meer gehad haar te waarschuwen en het was haar ook niet verteld.

Ik werd geïnstalleerd voor de nacht, nog steeds in mijn operatie-jurk, want ik mocht mijn rechterbeen twee uur lang absoluut niet bewegen. Dat was omdat de open gesneden slagader was dichtgeplakt met een speciaal soort membraan maar dat moest hechten. Nadat Riet was vertrokken probeerde ik wat te slapen maar dat ging niet omdat ik me voortdurend bewust was van dat been en omdat ik overal kramp begon te krijgen. Uiteindelijk viel ik pas om ongeveer kwart voor vijf in slaap, maar ik werd om kwart over zes al weer wakker gemaakt door een verpleegster voor een check-up.

Er was wat ongerustheid over het feit dat ik sinds de operatie nog niet had geplast terwijl een echo aantoonde dat mijn blaas toch vol zat. Dat probleem loste zich al snel op natuurlijk wijze op maar nog waren ze niet tevreden want het leek erop dat er in de fles minder zat dan dat er in mijn blaas had gezeten. Er moest dus nog meer worden geplast en na iedere paasbeurt werd er een echo gedaan om te kijken of er nog urine in mijn blaas was achtergebleven.

Vlak na het ontbijt (wat karig was want ik had niet kunnen bestellen) kwam terwijl ik me stond te scheren de uroloog binnen en die had gelukkig positief nieuws. Gezien mijn conditie en de resultaten van de check-up mocht ik wat haar betreft naar huis, al moest ze nog wel even overleggen met de chirurg. Ik stuurde snel een berichtje naar Riet, maar die zei me te bellen als er zekerheid was wanneer ik daadwerkelijk weg mocht want volgens haar kon zoiets nog wel eens een tijdje duren. En dat bleek, want aan het eind van de ochtend was er nog geen nieuws.

Toen een verpleegster kwam kijken vroeg ik of ze al iets wist maar het bleek dat de verpleging helemaal nog van niets wist. Ze belde met de uroloog, die blijkbaar op de chirurg zat te wachten terwijl de chirurg dacht de uroloog alles al had geregeld. Daarna kon ik redelijk snel vertrekken en even na het middaguur werd ik door Riet opgehaald.

Thuis gekomen heb ik de halve middag geslapen, wat niet gek was na vrijwel geen slaap in de afgelopen nacht. In de avond kwam de zoon van buurman Cees langs met een bloemetje, en hij was stomverbaasd toen hij het hele verhaal hoorde. Tenslotte leek gisteravond toen ik bij hun was weggegaan alles in orde. Ook Robin kwam nog even polshoogte nemen, hij had net als iedereen pas vanmorgen gehoord dat ik ’s nachts was geopereerd.

Vandaag was dus een dag met veel onverwachte gebeurtenissen, maar gelukkig is alles uiteindelijk toch nog goed terecht gekomen zoals het er zich naar laat uitzien. Nu eerst maar eens een nacht goed slapen… 

Fietsongeluk

Vandaag leek in eerste instantie een normale werkdag, met als enige uitzondering dat we vandaag op Maas pasten. Een extra oppasdag deze week, naast de donderdag, en Riet moest dus vanmiddag ook even Gijsje uit school halen.

Na het werk ging ik op de fiets naar de sportschool. Op de terugweg, ik reed al op de Bankijkerweg op de ventweg voor de huizen, toen ik een auto vanaf de hoofdweg de ventweg op zag draaien. Ik verwachtte dat de auto zou stoppen, maar dat deed hij niet en toen ik doorhad dat de auto doorreed kon ik hem niet meer ontwijken. Ik probeerde nog naar rechts te sturen maar er is langs de Bankijkerweg maar een smalle stoep met meteen daarnaast geparkeerde auto’s, dus er was geen ruimte. Ik werd van opzij vol geschept door de auto, kwam op de motorkap terecht en viel voor de auto op de grond nadat de auto vol remde.

Ik kwam met een smak vlak voor de auto terecht die goddank op dat moment al stilstond, op mijn linkerzij. Ik probeerde overeind te komen, wat niet meeviel want ik was helemaal verkrampt, maar het lukte. Ik had bloedende wondjes aan beide handen, een pijnlijke linkerzij, maar al snel kon ik constateren dat ik niks had gebroken. Van de schrik zei ik een paar hele lelijke woorden en ik was ook niet zo vriendelijk tegen de bestuurder die alleen maar stamelde dat hij mij niet had gezien. Het bleek de zoon van buurman Cees te zijn die in hetzelfde blok woont als wij.

Ik was behoorlijk van de kaart en wilde alleen maar naar huis. Mijn fiets leek op het eerste gezicht de klap goed te hebben overleefd, alleen de display van de motor was verschoven en leek beschadigd. Omdat we bijna buren waren lieten we het formele papierwerk, voor als dat nodig mocht zijn, maar even zitten en ik liep naar huis met de fiets aan de hand. In de schuur bleek dat de fiets nauwelijks schade had, het display was alleen wat geschaafd maar werkte verder nog prima en het linkerhandvat was beschadigd. Ikzelf was ondertussen behoorlijk stijf maar leek verder in orde nadat de bloedende wondjes waren bepleisterd.

Na het eten nam ik een heet bad tegen de stijfheid en ging daarna even langs bij buurman Cees om te vertellen dat alles meeviel. De auto was ook vrijwel niet beschadigd dus het leek erop dat we het erbij konden laten.

Totdat ik om half tien naar de wc ging en bloed plaste. Geschrokken liep ik naar beneden en zei tegen Riet, “Ik denk dat ik toch een probleem heb.”. Riet is in dat soort situaties altijd een stuk kordater dan ik en belde meteen de dokterspost. Die wilde me na een paar vragen zo snel mogelijk zien dus Riet greep de autosleutels en bracht me snel naar de dokterspost in Voorhout. Daar zat de wachtkamer vol, en we bereidden ons voor op een lange avond maar meteen na inspectie van mijn meegebrachte urine werd ik bij een dokter geroepen. Die deed een kort onderzoek en stuurde me vervolgens door naar de Spoedeisende Hulp van het LUMC.

Daar aangekomen, het was ondertussen al een uur of elf, werd ik al snel naar een behandelkamer gebracht. Daar werden foto’s gemaakt van mijn longen en buik, en er werd een echo gemaakt. Daarop was vocht te zien rond mijn linkernier dus ik werd naar een andere kamer gebracht voor een CT-scan. Om twaalf uur werd ik naar een kamer gereden waar Riet al zat te wachten, en we moesten wachten op de uitslag van de CT-scan. Er werd bijverteld dat dat wel een tijdje kon gaan duren, dus zat er voor ons niets anders op dan af te wachten, ik liggend op een ziekenhuisbed en Riet in een stoel ernaast.

Eindelijk klaar…

Ik had voor mijn verjaardag van mijn zoons een prachtige Fender Stratocaster gekregen van Lego. Daar wil ik altijd zo lang mogelijk van genieten dus ik raus dat dan niet in één avond in elkaar (als dat al lukt) maar smeer het constructie-proces uit over een paar dagen in een paar weken. De gitaar was inmiddels al een week of drie af maar de versterker met voetpedaal moest nog in elkaar worden gezet.

Vandaag ben ik er eens voor gaan zitten en het ik het project helemaal afgerond. De details waren ook nu weer verbazend en het eigenlijk jammer dat veel daarvan in het binnenwerk zit en dus niet goed zichtbaar aan de buitenkant. Maar ik weet dat het er zit want ik weet ook want een werk het was om het allemaal in elkaar te zitten, en het eindresultaat mag er wat mij betreft zijn.

Spelen erop gaat jammer genoeg niet maar hij krijgt een mooi plekje op mijn kamer waar de rest van mijn gitaren-verzameling staat.

Verwarring op kantoor

Dinsdag is voor mij inmiddels de gebruikelijke dag om naar het kantoor in Rijswijk te gaan en dat was ook vandaag weer zo. We hebben dat als team min of meer zo besloten zodat we dan allemaal dezelfde kantoor-dag hebben en dat vergroot de kans dat we met meer tegelijk aanwezig zijn. In principe hebben we ook de donderdag als kantoor-dag gereserveerd, maar dan in het kantoor in Den Haag. Dat laatste is voor mij lastig omdat er in Den Haag vrijwel geen parkeergelegenheid is en die dag laat ik dus meestal aan me voorbijgaan en werk ik gewoon net als de rest van de dagen vanuit huis.

Er zijn blijkbaar heel veel bedrijven die de dinsdag als vaste kantoor-dag hebben want het is altijd behoorlijk druk op de weg. Ik ben een keer op een woensdag naar kantoor gegaan en het verschil in verkeersdrukte was vergeleken met de dinsdag enorm. Op het kantoor zelf valt de drukte heel erg mee, meestal zijn we met z’n drieën, hooguit met z’n vieren, en het zijn altijd dezelfde mensen. Gezellig is het altijd wel maar toch werk ik liever van thuis uit, want alle projecten waar ik aan werk zijn in het buitenland en voor het werk op zich heb ik dus weinig interactie met mijn collega’s op kantoor.

Het is nog steeds de bedoeling dat we gaan verhuizen vanuit Rijswijk naar Den Haag maar dat is nog steeds niet gebeurd. Ik had al wel een berichtje gehad dat onze verhuisdatum 22 augustus zou zijn maar er gingen al geruchten rond dat dat niet gehaald gaat worden. Het gebouw waar we geplaatst gaan worden in Den Haag is nog steeds niet klaar en vanmorgen hoorde ik dat er nu weer onverwachte problemen zijn waardoor de verhuizing waarschijnlijk pas eind van het jaar kan plaatsvinden. Op zijn vroegst.

Die problemen schijnen zelfs zodanig groot te zijn dat er groepen die al verhuisd waren nu weer terugkomen naar Rijswijk. Vanmorgen liepen er in de voor ons gereserveerde ruimte in Rijswijk opeens allemaal mensen rond van andere teams die inderdaad vanuit Den Haag zijn overgeplaatst. Verwarrend was dat ze de locatie in het gebouw aangewezen hebben gekregen waar wij als team nu zitten, en de vraag is waar wij dan nu geacht worden te gaan zitten. Er is daarover niets gecommuniceerd en ook onze baas wist van niks. Telefoontjes naar de dienst die hierover gaat hebben ook nog niks opgeleverd, dus we wachten maar af.

Problemen heeft het gelukkig niet opgeleverd vandaag want omdat veel mensen nog steeds van thuis uit werken was er ruimte zat voor iedereen, alleen was het nu opeens veel drukker dan de afgelopen weken. En er was zelfs nog een voordeeltje want halverwege de ochtend werden er gebakjes met “Welkom in Rijswijk” erop uitgedeeld aan de nieuwkomers. En hoewel de traktatie dus in feite niet voor ons groepje bestemd was profiteerden wij er mooi van mee…

Alles in bloei

De afgelopen twee weken maakte iedereen zich ernstige zorgen over de droogte. Het had al een paar weken niet of nauwelijks geregend en alles was kurkdroog. ook bij ons was dat te merken aan de tuin, ondanks dat we regelmatig sproeiden. Zelfs tot een dag of twee geleden was de weersvoorspelling in dat opzicht niet erg rooskleurig want er werd voor de komende dagen geen regen voorspeld.

Dat veranderde opeens en kregen we in het land zelfs te maken met hevige onweersbuien in het zuiden en ook flink wat regen hier in het westen. De afgelopen dagen is er flink wat gevallen en hoewel er nu regelmatig zonnige perioden zijn is de voorspelling toch meer en regelmatiger een bui.

Voor onze tuin is dat fantastisch, want alles staat er opeens schitterend bij: het gras is gewoon weer groen, de platanen lopen uit als een malle en (bijna) alles wat zou moeten bloeien staat in bloei. Alleen het seringenboompje in de bak naast de serre vertikt het, die loopt wel uit maar er is geen knop te bekennen. Riet geeft hem nog twee weken en dan gaat onverbiddelijk de snoeischaar erin…

Drukte in de Sportschool

Aan het begin van het jaar is het altijd drukker in de sportschool vanwege de vele “goeie voornemens”. Mensen nemen zich voor gezonder te gaan eten en meer te gaan sporten, wat altijd resulteert in een redelijk drukke twee maanden. Normaal gesproken neemt die drukte zo eind februari weer even snel af als ze is toegenomen want de meeste nieuwkomers houden het niet lang vol.

Dit jaar is dat anders want de drukte is wel volgens verwachting toegenomen maar het neemt niet af. Dat komt waarschijnlijk omdat het publiek is veranderd: de toename is deze keer niet alleen het gevolg geweest van goeie voornemens (die zijn altijd herkenbaar aan hun fysieke voorkomen) maar van een groot aantal jongelui. En dat is vreemd want de sportschool waar ik al zes jaar kom had tot voor kort duidelijk geen grote aantrekkingskracht op de jeugd. Er liepen wel wat jonge gasten rond maar sinds een paar maanden lopen er veel meer, en deze keer ook veel jonge meiden. Het gaat blijkbaar om een grote groep middelbare scholieren dus waarschijnlijk heeft de sportschool een deel gemaakt met een middelbare school in de omgeving.

Voor de sportschool zelf zal het best goed zijn, al die extra clientèle, maar ik vind er niks aan. Allereerst is het veel drukker en is de kans dat de meeste apparaten bezet zijn (in ieder geval die jij net wilt doen) erg groot. Bovendien worden de apparaten veel langer bezet gehouden want die tieners trekken de sportschool rond in groepjes van drie, vier of zelfs vijf. Daarbij lopen ze continue met elkaar te ouwehoeren in plaats van te sporten dus blijft een apparaat soms wel een kwartier bezet terwijl er relatief weinig op gebeurd.

Nog een groot nadeel is de telefoonverslaving van de jongere generatie. Zitten ze alleen op een apparaat dan duurt het nog een eeuwigheid voordat het apparaat weer vrijkomt omdat ze tussen de oefeningen minutenlang op hun telefoon zitten te gluren. Soms gaan ze gewoon op een apparaat zitten en doen dan helemaal niets behalve met hun telefoon spelen. Ik maak dat om de haverklap mee op een apparaat wat ik wil gebruiken, en ik heb al een paar keer gevraagd of ze bezig zijn of op de bus zitten te wachten.

Al met al ben ik er dus niet blij mee, maar ik zal er blijkbaar mee moeten leren leven. Of een andere sportschool gaan zoeken, en ik moet toegeven dat ik daar al een paar keer aan heb gedacht…

Weer Dream Theater!

Het laatste concert wat we hadden gezien voordat alles stil viel vanwege de Corona-ellende was Dream Theater in het Amsterdamse AFAS Live. Eind vorig jaar, nog voor de laatste lockdown zelfs, werd er alweer een Europese tournee van Dream Theater aangekondigd en ook daarbij zou er weer een concert zijn in het AFAS Live. Mijn broer Alex en ik hadden maar een seconde of twee nodig om het besluit te nemen kaarten te gaan bestellen en neef Bastian besloot gelijk om ook mee te gaan. Ik stuurde het nieuws door naar mijn beide zoons en kreeg van Robin te horen dat hij dit ook wel eens een keer wilde zien.

De Corona crisis is inmiddels al een tijdje over en er was dus gelukkig geen enkel beletsel om het concert door te laten gaan, en daarmee werd Dream Theater dus ook het eerste concert wat we zouden gaan zien na de Corona-crisis. Robin en ik werden om half zes vanmiddag in Rijnsburg opgepikt en met zijn vieren reden we richting Amsterdam. Mijn broer had vlakbij een parkeergelegenheid gereserveerd die ook nog eens recht tegenover de Burger King bleek te zijn, dus de avond begon goed. Na nog een biertje in het Café First, naast AFAS Live, sloten we aan in de rij die overigens vrij vlot naar binnen schoof.

Er was deze keer een voorprogramma en met name Robin was daarmee in zijn nopjes want we hadden een week of wat van tevoren gehoord dat dat Devon Townsend zou zijn met zijn band Tesseract. We gingen na binnenkomst gelijk door naar de zaal want daar bleek Devon Townsend al te zijn begonnen, eerder dan was aangegeven in de aankondiging. Zijn optreden was enigszins teleurstellend omdat het geluid erg slecht was: de stem van Devon was nauwelijks te horen en de instrumenten klonken een beetje als een brij waardoor de gitaarsolo’s niet uit de verf kwamen. Dat gebeurt vaak met een voorprogramma, en helaas was dit dus geen uitzondering.

Dream Theater begon om klokslag kwart voor negen aan een optreden wat twee uur duurde. Dat is voor Dream Theater begrippen kort want we zijn gewend dat de band drie uur optreedt, maar dat is dan altijd zonder voorprogramma. De grote vraag is altijd hoe zanger James Labrie bij stem is, en daarbij hadden we het vorige optreden nog in gedachten waarbij dat ronduit desastreus was. Gelukkig was dat deze keer niet het geval, al bleek ook nu toch wel dat hij live steeds meer moeite krijgt om het waar te maken, en mogelijk is dat zelfs de oorzaak van een optreden van twee in plaats van drie uur.

Instrumentaal staat de muziek van deze band ook live op eenzame hoogte, het is werkelijk fenomenaal wat deze mannen presteren. Het optreden bevatte verrassende nummers zoals “6:am”, “Bridges in the Sky” en “About to Crash”, maar daarnaast ook vier nummers van het laatste album, inclusief het ruim twintig minuten durende titelnummer “A View from the Top of the World”. Jammer genoeg (voor mij) deze keer dus geen “Barstool Warrior”, ” The Looking Glass” of het nieuwe nummer “Transcending Time”. Nou ja, volgende keer misschien…

Gijsje wil een ijsje…

Donderdag, dus zoals gebruikelijk onze oppasdag. Dat betreft nu natuurlijk hoofdzakelijk Maas want Gijsje gaat naar school en Riet haalt haar pas om half drie ’s middags op. Sandra en Martin zouden pas aan het eind van de middag komen en dan zouden ze allemaal gezellig bij ons eten. En uiteraard wilde Gijsje daarna in bad, en dat was ook nodig voor Maas want die had zich vandaag behoorlijk vuil gemaakt in de serre en in de tuin.

Toen Gijsje vanmiddag uit school kwam kreeg ze zoals gewoonlijk iets te drinken en een snoepje, maar ze had ook nog iets anders in gedachten. Dat bracht ze ter sprake op een manier die Riet bijna om deed vallen van het lachen. Op een gegeven moment zei ze namelijk, “Oma, kunnen we even praten over eens ijsje?”. Ja, wat moet je daar nou op zeggen? Uiteraard kreeg ze haar ijsje…

Lego gitaar fase 1

Ik ben eindelijk begonnen met de Fender Stratocaster gitaar van Lego die ik voor mijn verjaardag heb gekregen. Riet zit op dit moment voor een lang weekend in Parijs met haar vriendinnen en ik heb dus het huis voor me alleen en alle tijd.

Dit Lego model bestaat uit twee onderdelen, de gitaar zelf en een versterker, en gisteravond ben ik begonnen met de gitaar. Dat viel nog niet mee, met name het gedeelte om de snaren er goed op te krijgen bleek nog een heel karwei. Die snaren zijn natuurlijk niet echt en ze worden dan ook niet op de traditionele manier bevestigd, het zijn gewoon touwtjes die aan het begin en aan het eind vastgeklikt worden. En dat bleek niet zo simpel als het lijkt.

Aan de kant van de kast konden vijf van de zes snaren eenvoudig worden vastgeklikt op hun bevestigingspunt, maar de zesde snaar zat net even anders, die moest soort van zijdelings worden vastgeklikt en die bevestiging schoot telkens los. Later bleek dat dat mogelijk kwam doordat ik het blokje waarop de snaar moest worden vastgeklikt verkeerde had geplaatst waardoor het makkelijk los schoot. Aan de andere kant werden de snaren met een gekleurd blokje gemarkeerd om ze in de juiste volgorde te krijgen, maar die gekleurde blokjes moesten daarna worden vervangen door “gewone” grijs gekleurde blokjes. Bij dat vervangen schoot de boel ook weer voortdurend los, maar uiteindelijk zat alles dan toch zoals bedoeld.

De rest was rechttoe, rechtaan en na iets van twee en een half uur zat de gitaar helemaal in elkaar. En daarmee is dus fase 1 van dit project nu klaar…

Grasparkiet in de tuin

Het is de afgelopen dagen prachtig weer geweest maar vannacht, of in ieder geval vanmorgen vroeg, is er toch eindelijk wat regen gevallen. Regen die hard nodig was om de kurkdroge bodem te bevochtigen, maar het was bij lange na niet genoeg om dat te bewerkstelligen. Sterker nog, het was in feite niet meer dan een buitje waarvan de straat maar amper nat werd.

Voor onze kat Abby was het geen beletsel om vanmorgen toch maar even de tuin in te gaan, en misschien wel omdat ze de vochtige lucht wel prettig vond. En toen ze aan het einde van de tuin onder de platanen liep gebeurde er iets wat we niet iedere dag zien: er kwam een grasparkiet de tuin ingevlogen en die ging zitten op de uitstalling van voedselkooitjes die Riet heeft geplaatst.

Monster lag op de rugleuning van de bank en kwam ook meteen in actie. Ze sprong onmiddellijk op de grond, sloop door de serre en bleef in de deuropening staan om haar kansen in te schatten. Grappig om te zien was dat Abby aan de andere kant van de tuin precies hetzelfde deed op hetzelfde moment. Ze sprongen ook allebei op hetzelfde moment naar voren, net na het moment van de foto, maar ze hadden pech want de grasparkiet had ze zien aankomen en vloog op tijd luid schreeuwend weg.

Toch vreemd dat de katten allebei wel achter een grasparkiet aan willen gaan maar dat ze de eksters die veelvuldig brutaal door de tuin vliegen en zelfs wandelen alleen maar van een afstandje bekijken. Ze doen zelfs geen poging die te grijpen, al maakt Monster met allemaal geluidjes wel duidelijk dat ze dat wel graag zou willen doen.

Waarschijnlijk zijn de eksters net even te groot, of misschien zien ze er met hun opvallende zwart-wit patroon toch te vervaarlijk uit…

Palmboom

Toen we naar de Bankijkerweg verhuisden eind januari 2017 was er achter ons huis een woestenij, met in eerste instantie zelfs nog ruim anderhalve maand bouwketen van de aannemer. Toen de bouwketen werden weggehaald konden we plannen gaan maken voor het aanleggen van een tuin op de plek van de woestenij. We hadden al meteen besloten dat we dat niet zelf gingen doen, dat leek ons onbegonnen werk. We namen een tuinbedrijf in de arm en Rob van der Burg, onze voormalige buurjongen uit de Brouwerstraat die inmiddels het bedrijf van zijn vader Piet had overgenomen, kwam langs om samen met ons een plan op te stellen.

Tijdens het maken van het plan werd de beplanting besproken en ik zei voor de gein dat ik wel een palmboom in de tuin wilde. Tenslotte hadden we die in Manila ook in de tuin gehad en zo lang waren we op dat moment nog niet terug (voor ons gevoel tenminste). Uiteraard verwachtte ik niet dat dat mogelijk zou zijn in ons barre klimaat, maar tot mijn verbazing vertelde Rob dat dat toch mogelijk was want er zijn wel degelijk palmbomen die tegen het Nederlandse klimaat bestand zijn.

Het werd een Trachycarpus fortunei, oftewel de Chinese henneppalm. Geen goedkoop boompje (eigenlijk een behoorlijk dure grap) en de vraag was ook nog eens of de boom het wel zou doen in onze nieuw aangelegde tuin. We zijn inmiddels ruim vijf jaar verder en we kunnen zonder meer stellen dat de boom het fantastisch doet. Ondanks de regelmatige geselingen van de heersende westenwind, waarbij we ons regelmatig afvragen of de boom het wel zal overleven, staat de boom er op dit moment weer bijzonder mooi bij.

De kruin zit vol met nieuw blad en de boom zit weer vol met enorm grote zaadlobben. We kunnen dus wel stellen dat het goed gaat met onze Chinese henneppalm..