Langverwacht bericht…

Het zat er al aan te komen, maar vandaag kreeg ik het bericht wat iedereen die oud genoeg wordt in Nederland krijgt: vanaf 27 oktober krijg ik AOW.En hoewel het natuurlijk toch een zegen is als je die leeftijd mag bereiken, het is toch wel enigszins confronterend want het betekent normaal gesproken dat je werkende leven erop zit, je kunt stoppen met werken. In mijn geval gaat dat niet helemaal op en dat heeft alles te maken met het verschuiven van de AOW-leeftijd door de regering in de afgelopen jaren.

Toen ik op 1 januari 1998 bij mijn huidige werkgever in dienst kwam stond er in mijn arbeidscontract dat mijn pensioen zou ingaan op 60-jarige leeftijd. Dat was de norm bij Shell, en ik heb ook vele collega’s gehad die van die regeling hebben mogen profiteren.

De regering stak daar een aantal jaren na mijn indiensttreding een stokje voor en verplichtte Shell de landelijke norm te volgen en dat te veranderen in 65 jaar. Een tegenvaller dus voor mij en all andere werknemers, maar daar hield het niet mee op, er werd de afgelopen jaren voortduren gerommeld aan de AOW-leeftijd.

Omdat mensen significant ouder worden dan pakweg een halve eeuw geleden werd de AOW vrijwel onbetaalbaar voor de staat en besloot de regering de AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd aan te passen naar 68 jaar. Dat leverde nogal wat weerstand op omdat met name oudere werknemers nu plotseling drie jaar langer zouden moeten werken. Om die groep enigszins te ontzien werd besloten voor hen een stapsgewijze AOW-leeftijd in te voeren, afhankelijk van hoe dicht je bij de oorspronkelijke grens van 65 jaar zat, en voor mij resulteerde dat in een AOW-leeftijd van 66 jaar en zeven maanden. En dat is dus op 27 oktober aanstaande.

Wat echter niet werd aangepast voor deze groep is de pensioenleeftijd, die bleef gewoon gehandhaafd op 68 jaar en dat betekent dat ik, hoewel ik met 66 jaar en zeven maanden al AOW ga ontvangen, ik tot mijn 68e moet wachten voordat mijn opgebouwde pensioen gaat uitbetalen. Een pensioengat dus, waar op zich niks aan te doen is maar waar ik als alles goed gaat geen last van ga hebben omdat ik verwacht tot mijn 68e te kunnen blijven werken.

Ik heb namelijk net in augustus vorig jaar weer een nieuwe baan gekregen bij Shell en dus weer een contract voor drie jaar voor mijn huidige functie. Die drie jaar ga ik waarschijnlijk niet volmaken want ik hoop toch wel met mijn 68e daadwerkelijk met pensioen te kunnen gaan. Tot die tijd krijg ik dus vanaf 27 oktober iedere maand een extraatje in de vorm van mijn AOW.

Overigens krijg ik minder AOW dan de gemiddelde Nederlander, veertien procent minder om precies te zijn. Dat heeft te maken met het feit dat de jaren dat ik in het buitenland heb gewoond in mindering worden gebracht op het AOW-bedrag. Is er van een volle AOW-toelage al bijna niet te leven in deze tijd, mijn AOW is in dat opzicht helemaal ontoereikend. Maar goed dat ik een goed pensioen heb opgebouwd in de loop der jaren…

Noodweer

Het weer is heel erg wisselvallig op het moment, mooie zonnige dagen worden afgewisseld met winderige en bewolkte dagen. Vandaag was zo’n mindere dag en er werd ook nog eens veel regen verwacht. En dat kwam, in de vorm van een paar hevige stortbuien die plaatselijk maar ook landelijk heel erg veel overlast bezorgden.

Martin stuurde een foto die hij had gemaakt rijdend over de Sandtlaan in Rijnsburg, en dat had meer weg dan varen dan van rijden: de weg stond compleet blank. Er kwamen meerdere berichten van blank staande straten in Rijnsburg, en op de foto hierboven is te zien dat het bij ons voor de deur ook niet veel scheelde.

Vergeleken met sommige delen van het land viel het hier op zich nog mee, er werden complete overstromingen gemeld en in Zierikzee kregen ze zelfs te maken met een heuse tornado. Tornado’s verwacht je in het zuid-oosten van de Verenigde Staten maar niet in Zeeland, maar het gebeurde toch. De schade was enorm, daken waren afgerukt, huizen vernield en er zijn tientallen gezinnen dakloos.

Blijkbaar moeten we rekening gaan houden met dergelijk extreem weer de komende jaren, als gevolg van het veranderende klimaat. Zijn we mooi klaar mee…

Sporten en fietsen mag weer

De afgelopen drie weken heb ik rustig aan moeten doen als gevolg van mijn ongeval: drie weken niet sporten, niet fietsen, en zeker geen dingen tillen die zwaarder waren dan een kilo of vier. Het viel niet mee want ik voelde me op zich prima, het enige waar ik last van had (met name in het begin heel erg) waren mijn gekneusde ribben en mijn verstijfde rechterhand.

Vandaag moest ik terug naar het LUMC voor een controle afspraak met de uroloog. Ik kreeg te horen dat mijn herstel voorspoedig leek te verlopen, er was geen spoor van bloed meer te vinden in mijn urine en omdat mijn fysieke gesteldheid ook prima in orde leek kreeg ik te horen dat ik weer voorzichtig mag gaan sporten. Het enige wat nog uit den boze is voor zeker nog drie tot vijf weken is hardlopen omdat dat toch een te groot risico is voor de inwendige operatiewond in mijn lies.

Dat laatste kan ik mee leven, ik ben blij dat ik weer wat mag gaan doen, en zeker dat ik weer mag gaan fietsen. Dat heb ik vanmiddag ook meteen gedaan, ik ben naar mijn moeder in Katwijk gefietst. Gek genoeg merkte ik onderweg dat de schrik van het ongeluk er toch nog wel in zat, ik reed veel voorzichtiger dan gebruikelijk voor mijn doen en ik was ook nogal schrikachtig ten opzichte van het andere verkeer. Dat zal nog een beetje moeten slijten, maar aan de andere kant is het misschien niet zo slecht om toch nog voorzichtiger te zijn in de toekomst. Het is tenslotte gebleken dat een ongeluk in een klein hoekje zit, ook voor mij…

Drukke vrije dag

Ik had vandaag een paar klusjes op het programma staan en daarom leek het me wel handig om maar een vrije dag te nemen. Zo had ik mijn moeder aangeboden om haar naar Medisch Centrum De Coepel in Katwijk te brengen want daar had ze een afspraak aan het begin van de middag, maar eerst moest ik vanmorgen naar Schiphol om Robin en Astrid op te halen die terugkwamen van hun city-trip naar New York.

De wekker stond op half zeven want de aankomst van de KLM-vlucht uit New York zou zijn om tien voor zeven ’s morgens. Gezien de verwachte drukte, het was tenslotte een gekkenhuis geweest de afgelopen weken op Schiphol, was ik van plan om pas te gaan rijden op het moment dat de vlucht zou landen. Dat bericht kwam veel eerder dan verwacht, om vijf voor half zeven piepte mijn telefoon al en ik zag een bericht van Robin, “We zijn geland”. Ik ging dus als een speer mijn bed uit en zat amper vijf minuten later in de auto op weg naar de luchthaven.

Het was redelijk rustig onderweg dus om vijf over zeven liep ik al door de hal naar de uitgang waar ik Robin en Astrid verwachtte. Daar aangekomen zag ik nog geen teken van aangekomen passagiers, dus ik wilde nog even op mijn gemak een bakkie koffie nemen bij Starbucks tegenover de uitgang. Tot mijn verbazing kwamen op dat moment Robin en Astrid net de hoek om, met een bak koffie in de hand. Wat bleek, hun vlucht was niet alleen een half uur eerder geland maar ze waren ook nog eens met twintig minuten door alle controles heen. En ook kwamen hun koffers zo’n beetje als eerste van de band, dus ze stonden al buiten voordat ik was gearriveerd. En ik dacht nog wel snel te zijn geweest!

Tot zover dus de verhalen over de drukte op Schiphol. Die zullen ongetwijfeld waar zijn, het was tenslotte overal in het nieuws, maar feit is dat Robin en Astrid er zowel bij vertrek als bij aankomst totaal geen last van hebben gehad. En dat heet toch wel mazzel hebben dan…

Het bezoek met mijn moeder aan De Coepel ging op zich ook vlot. Het Medisch Centrum is niet eens ver bij haar huis vandaan maar toch nog een hele tocht als je dat met een rollator moet doen. Vooral als het een kleine moeite is om haar even met de auto te brengen, en dat proberen we als familie dan ook altijd te doen. Het ging in dit geval om een verdacht plekje op haar voorhoofd, en dat wilde de behandelend arts toch maar even weg halen. Daarvoor werd een vervolgafspraak gemaakt.

En vandaag was ook nog eens de dag dat Maas de hele dag bij ons was, Gijsje werd vanmiddag uit school gehaald en ’s avonds bleven ze, samen met Martin en Sandra, bij ons eten. Al met al dus een vrije dag met een vol programma…

Miskoop van de maand…

Toen we op de Filipijnen woonden heb ik daar een Canon printer aangeschaft voor dagelijks gebruik en voor het printen van foto’s. Niet dat we er zoveel gebruik van maken maar af en toe heb je toch wel eens een document wat geprint moet worden of een foto waar je een afdruk van wilt. Het was niet eens een goedkoop ding want met name voor het printen van foto’s wil je toch wel een goeie kwaliteit afdruk en dan moet je toch wat dieper in de buidel tasten. Toen we terug gingen naar Nederland ging de printer uiteraard mee.

Aangekomen in Nederland bleek al snel dat er een probleempje was, er waren namelijk geen inktpatronen te koop die op dit model printer pasten. Canon (en andere merken waarschijnlijk ook) bouwt namelijk printers voor de Aziatische markt en brengen dezelfde printer ook uit in Europa maar dan net even anders. De printers zien er exact hetzelfde uit, met alleen een iets ander type-nummer, en de inktpatronen zijn dus net verschillend. Ze passen weliswaar wel in de printer maar er zit een andere chip in de patronen zodat de printer ze niet “herkend”.

Erg lastig dus als je inktpatronen leeg zijn, maar dankzij de internationale postorder-websites bleek dat gelukkig in eerste instantie geen probleem. Ik vond een leverancier in Singapore die de patronen opstuurde en zo kon ik de printer toch weer gebruiken. Op een gegeven moment stopte die leverancier met verzenden naar Europa, maar gelukkig bood het Chinese AliExpress uitkomst, die had zelfs meerdere toeleveranciers die de patronen wel konden leveren. Weliswaar niet de originele Canon patronen, maar ze werkten wel en ik kon weer verder met mijn printer.

De laatste twee keer ging het toch mis. Een paar maanden geleden had ik weer via AliExpress patronen besteld maar de leverancier dacht waarschijnlijk bijdehand te zijn, die stuurde me patronen voor het Europese model in plaats van het Aziatische model en die pasten dus niet. Bij mijn laatste bestelling dacht ik dat het goed zou komen want deze leverancier vroeg me eerst of het typenummer van mijn printer wel klopte, omdat het het Aziatische model was en ik bestelde vanuit Europa. Ik legde in een e-mail de situatie uit en kreeg bericht dat de patronen onderweg waren.

En inderdaad, ik kreeg van de week een complete set van de goeie patronen geleverd. Maar wat denk je, ze waren leeg…

Eerste whisky proeverij na Corona

Twee jaar geleden had zwager Aad kaarten geregeld voor de jaarlijkse whisky proeverij in de Pieterskerk in Leiden. We hadden dit evenement al een paar jaar bezocht en het was inmiddels een jaarlijkse traditie geworden om er naar toe te gaan. In 2020 gooide de Corona-crisis roet in het eten, en datzelfde gebeurde nog twee keer want ook op de data waarnaar het evenement was verzet was de Corona-crisis nog in volle gang. Deze keer ging het wel door, wat later in het jaar dan normaal (niet in april deze keer), en ook de locatie was veranderd want de Pieterskerk is niet meer beschikbaar voor dergelijke evenementen.

De nieuwe locatie was zeker niet minder want deze keer vond het evenement plaats in de Hooglandse Kerk, ook in Leiden. We waren deze keer maar met zijn drieën, Aad, Martin en ik. Robin moest helaas verstek laten gaan want die zat met Astrid een weekje in New York. Aad had wel een andere kandidaat gevonden voor de kaart van Robin maar die persoon was niet op komen dagen.

En er was nog een ander probleempje en dat was het vervoer. Normaal gesproken gingen we altijd op de fiets, maar dat kon ik dus niet omdat ik vanwege de nasleep van mijn ongeval op last van de artsen niet mocht fietsen tot nader order. Gelukkig was Riet bereid om ons zowel te brengen als te halen, wat op zich geen probleem was want zo lang duurt zo’n proeverij normaal gesproken niet. Ikzelf had overigens ook nog eens de handicap dat ik eigenlijk geen alcohol mocht, maar ik dacht dat af en toe een klein nipje maar moest kunnen. Ja toch?

Net als voorgaande jaren was de kerk gevuld met stands van importeurs en handelaars, en dus niet met stands van distilleerderijen. Dat hield met name in dat er bij iedere stand vele soorten whisky (en soms ook andere dranken) te proeven waren. Bij binnenkomst kregen we weer het vertrouwde proefglas, wat gegraveerd bleek met “2020”, die waren dus bedoeld geweest voor het uitgestelde evenement twee jaar geleden. Martin kocht weer een draagband waarmee je het glas om je nek kon hangen, net zoals hij drie jaar geleden had gedaan bij het laatste evenement maar die was hij vergeten mee te nemen…

De proeverij was weer als vanouds, de kerk was hoofdzakelijk (maar niet uitsluitend!) gevuld met blanke mannen van middelbare leeftijd en de sfeer was zoals gewoonlijk heel gemoedelijk. Martin liep weer de nodige bekenden tegen het lijf (het zal niet) en we konden ons hart uiteraard ophalen aan het proeven van de vele soorten aangeboden whisky’s, al dan niet met bijbetaling van munten die we tegen een euro per stuk konden aanschaffen.

Ikzelf hield het toch maar bij nipjes en het meeste van de inhoud van mijn glazen ging (helaas) in de emmers die hier en daar stonden. Om er toch wat van te maken probeerde ik wat meer bijzondere whisky’s, zoals een Amerikaanse (ging wel), een Canadese waarin Maple Sirup was verwerkt (mierzoet en stroperig) en een Japanse Pure Malt (eigenlijk best lekker).

De topper van de avond was weer aan het eind van de avond toen Martin en ik onze resterende munten opmaakten aan een zestien jaar oude Tomintoul, net als drie jaar geleden (een topper).

Weer een geslaagde avond die we besloten met koffie en een lekker belegd broodje voordat we op de Hooigracht weer door Riet werden opgepikt.

En ook weer een Inter Access reünie

Al geruime tijd heb ik met wat ouwe makkers van mijn voormalige werkgever Inter Access een WhatsApp groepje. Wat we in dit groepje allemaal gemeenschappelijk hebben is dat we allemaal gespeeld hebben in het “bedrijfs-bandje” die onder meerdere namen en in meerdere samenstellingen een aantal jaren heeft bestaan toen ik daar werkte.

Vorig jaar zijn we eind oktober voor het eerst na vele jaren met een klein groepje weer eens bij elkaar gekomen en het was eigenlijk meteen weer als vanouds. Er is natuurlijk na ruim dertig jaar best een hoop te vertellenen het werd ook zo gezellig dat we besloten om het bij gelegenheid gauw nog eens te doen en dan misschien wat meer mensen van de voormalige band uit te nodigen. Min of meer cruciaal is de aanwezigheid van Ilco in Nederland want die woont al jaren in Thailand maar komt zo eens per half jaar een paar weken terug naar Europa.

In de afgelopen maanden hebben we onze twee zeer gewaardeerde oud-bandleden Jurjen en Jerry kunnen toevoegen aan de WhatsApp groep en beiden waren vandaag van de partij bij ons tweede samenzijn op dezelfde locatie, Café Moeke in Hollandse Rading, vlakbij Hilversum. Niet helemaal toevallig, want Hilversum was (en is) de thuisbasis van onze toenmalige werkgever Inter Access. En het werd zo mogelijk nog gezelliger deze keer dan de vorige keer, en het was op het terras uiteraard ook wat aangenamer dan eind oktober vorig jaar toen we allemaal zelfs een dekentje kregen tegen de kou. Het werd zelfs behoorlijk laat, want hoewel de beide dames wat eerder vertrokken bleven de mannen zitten tot een uur of tien in de avond. De afspraak werd gemaakt om binnenkort weer eens wat muzikaals te doen en om de vaart erin te houden begon Ilco meteen met het regelen van het een en ander.

Op de foto zie je van links naar rechts Ilco, Margaret, Jurjen, Leanne, Jerry en ikzelf:

Kwart voor elf ’s avonds…

Sinds de zomertijd jaren geleden werd ingevoerd hebben we in Nederland met name in juni en juli avonden met extreem lang daglicht. We zijn nog niet eens op de langste dag en het is op dit moment ’s avonds nog steeds licht om kwart voor elf, zoals je op de bovenstaande foto kunt zien.

We zijn daar inmiddels wel aan gewend maar Riet en ik weten dat dit niet overal op de wereld hetzelfde is. In onze tijd in Zuid-Oost Azië was dat heel anders, mede omdat ze daar niet doen aan zomertijd (of “Daylight Saving Time” zoals het in Engels-talige landen heet. Maar omdat die landen veel dichter bij de evenaar liggen dan Nederland is daar het verschil tussen de dagen in de zomer en de winter ook bijna verwaarloosbaar.

In Kuala Lumpur was het iedere ochtend rond zeven uur licht. In de zomer kwam de zon om tien voor zeven op en ’s winters om tien over zeven, een verschil dus van amper twintig minuten. In Manila was het vrijwel hetzelfde beeld, zij het dat beide tijdstippen door de meer oostelijke ligging van de Filipijnen ten opzichte van Maleisië een uur eerder waren. Ik werd daar altijd om zes uur wakker met het zonnetje al in de slaapkamer en iedere avond werd het tussen zes en half zeven al donker. Veel constantere dagen dus dan in Nederland, en in de herfst dus geen depressies als de dagen veel korter begonnen te worden…

Ikzelf heb altijd moeite met de “donkere dagen voor Kerst” en ik kan dan ook ieder jaar weer niet wachten tot de dagen weer langer worden in het voorjaar. En deze tijd van het jaar is voor mij beslist de beste tijd van het jaar wat dat aangaat, ’s morgens al heel vroeg licht en ’s avonds nog daglicht tot heel laat in de avond.

Ik vraag met wel eens af hoe het is om ver noordelijk te wonen, zoals in Noorwegen of Alaska, waar de zon zes maanden niet ondergaat maar het de zes daaropvolgende maanden donker blijft omdat de zon niet opkomt. Maar eigenlijk wil ik dat helemaal niet weten, geef mij maar de constante dagen van Zuid-Oost Azië…

Jaarlijkse Shell-reünie

Zoals gewoonlijk probeer ik minstens één keer per jaar een reünie te organiseren van mijn oud-Shell collega’s van het eerste uur. Het leven bracht ons bij elkaar op 1 januari 1990 toen ik begon aan een tijdelijk opdracht van drie maanden in het Shell kantoor wat toen nog gevestigd was aan het Hofplein in Rotterdam. Joop en Stijn werkten daar al, evenals Karel die daar de inhuurkracht was die ik tijdelijk moest vervangen tijdens zijn geplande vakantie. Ik moest er samenwerken met Walter, die voor Shell werkte in Rijswijk en daarvoor werd overgeplaatst naar Rotterdam. Willem werkte toen in Pernis voordat hij het team kwam versterken.

We hebben als team een paar jaar samengewerkt en gingen daarna allemaal een andere kant op: Joop ging met pensioen, Stijn emigreerde naar Canada, Karel en Willem vertrokken bij Shell en Walter ging naar een ander team. Toch bleven we altijd contact houden en op een gegeven moment besloten we om minstens één keer per jaar bij elkaar te komen. Dat doen we op enkele uitzonderingen na altijd in Rotterdam, ook omdat het daar allemaal begonnen is maar ook omdat dat nu eenmaal voor iedereen het meest Centraal ligt.

Traditioneel komen we in eerste instantie bij elkaar in een gelegenheid achter De Doelen die al meerdere namen heeft gehad maar tegenwoordig de “Stadsbrasserie Rotterdam” heet. Ook deze keer kwamen we daar bij elkaar, met uitzondering van Karel die deze keer vanwege een zware verkoudheid verstek moest laten gaan. Wel een zeer aangename verrassing was dat Joop er weer bij was nadat hij vanwege zijn gezondheid (hij is inmiddels 88!) een aantal jaren heeft moeten overslaan.

Joop kwam met zijn partner Margriet, en ook Walter en Willem waren er al toen ik eindelijk (bijna een half uur te laat) aankwam vanwege de enorme drukte op de weg. Het werd al snel gezellig en we besloten om niet te verkassen en wat te eten in de Stadsbrasserie. We bestelden en het bestek kwam op tafel, maar toen kwam degene die ons bediende met een zorgelijke blik naar ons toe. En wat denk je dat de mededeling was, er was geen eten! Er was niets meer te krijgen want de keuken was al dicht…

Gelukkig verwees het personeel ons naar een paar andere mogelijkheden vlakbij waar we lekker zouden kunnen eten, en een van de aanbevolen restaurants was het DoDO Café vlak om de hoek. We wandelden daar naar toe en kregen binnen een prachtig plekje waar we de rest van de avond doorbrachten. Het eten was uitstekend, het gezelschap nog veel beter, en het was wat mij betreft dan ook een absolute topavond. Het was al over tienen toen we eindelijk afscheid namen en we besloten om dit nog een keer zouden kunnen doen na de zomervakanties, en dat ook met Karel erbij natuurlijk.

Voor mij dus de opdracht om dat te gaan regelen, als vaste organisator…

Riet gaat mee naar de Efteling

Martin, Sandra en de kleinkinderen gingen vandaag een dagje naar de Efteling, en ze hadden Riet uitgenodigd om mee te gaan. Ik moest werken en kon dus sowieso niet mee, mijn enige bijdrage was het afstaan van mijn auto aangezien die meer ruimte biedt dan de Lexus van Martin en Sandra en dus wat comfortabeler is voor het vervoer van drie volwassenen en twee kinderen in kinderzitjes.

Dat het er druk zou worden hadden ze al wel verwacht want er deden geruchten de ronde dat vrijwel alle scholen in Rijnsburg hadden besloten vandaag naar de Efteling te gaan in verband met een “studiedag” voor het onderwijzend personeel. Die verwachting kwam ook wel uit zo bleek bij aankomst, want het was inderdaad ontzetten druk in het park.

De wachttijden voor de diverse attracties waren soms dusdanig lang dat ze het maar voor gezien hielden. Gelukkig konden ze wel in de Droomvlucht, die met name Gijsje geweldig vond, en uiteraard vond die ook het sprookjesbos heel erg leuk. Ook daar was het druk, zo erg zelfs volgens Riet dat je af en toe in de rij moest staan om door een raampje te kunnen kijken. Maar al met al was het een heel geslaagde dag want het weer zat voor de verandering eens heel erg mee: het werd zonnig en warm, ondanks dat er bij aankomst nog een enkel stapje regen viel.

De dag eindigde met poffertjes en twee slapende kinderen achterin de auto op weg naar huis…

De Ooievaarsrem

Nog steeds ben ik regelmatig getuige van een verschijnsel waar ik niks van begrijp, maar wat al zo oud is als ik me kan herinneren. Ik zie het al gebeuren sinds ik me voor het eerst bewust was van mensen op de fiets. En dan moet ik eigenlijk zeggen vrouwen op de fiets, want ik kan me niet herinneren dat ik het ooit een man heb zien doen. Het sterft ook blijkbaar niet uit, ondanks dat de moderne fietsen van steeds betere remmen worden voorzien, want pas geleden nog zag ik het zelfs een jonge meid doen.

Ik heb het over wat ik altijd “de Ooievaarsrem” noem. Je ziet het meestal als oudere vrouwen op de fiets willen stoppen. Ze gebruiken dan niet de remmen die op de fiets zitten maar brengen één been aan de grond en hopsen dan half stappend met dat ene been nog een stuk vooruit tot ze stilstaan. Niet zelden doen zich daar gevaarlijke situaties bij voor, met name als ze plotseling moeten stoppen, want je staat dan natuurlijk niet meteen stil. Al heel vaak heb ik gezien dat andere verkeersdeelnemers moesten uitwijken en automobilisten krachtig moeten remmen omdat de dames veel te laat tot stilstand kwamen. Frappant bij zulke gevallen is de grote verontwaardiging bij de vrouwen op de fiets die niet zelden gepaard gaat met boze woorden en gebaren, alsof het nota bene de schuld is van de andere weggebruiker.

Hoe dit verschijnsel ontstaan is is me een raadsel, maar ik weet dat mijn Oma het altijd deed en veel vrouwen het nog steeds doen. Het waarom is me ook niet duidelijk: je gebruikt de normale remmen niet, je brengt jezelf uit balans (met het risico op sneller vallen) en het is zoals gezegd ronduit gevaarlijk als je plotseling moet stoppen.

En dan natuurlijk de vraag waarom het altijd vrouwen zijn die het doen en mannen vrijwel nooit. Of heeft dat misschien te maken met de extra stang op mannenfietsen die in de weg zit (Au!) als je van het zadel glijdt om de Ooievaarsrem te doen? Als dat zo is gaan we, nu fietsen meer universeel worden en die stang aan het verdwijnen is, misschien zien dat ook mannen het doen. Het is niet te hopen, zeker niet niet vrijwel iedereen boven de veertig in Nederland is voorzien van een e-bike die sneller rijdt dan een gewone fiets maar daardoor dus ook een langere remweg heeft.

Misschien toch tijd voor een fietsexamen? Ik weet het, niet realistisch om vele redenen…

Grasparkiet

Riet zorgt in de winter altijd voor bijvoeding van de vogels in onze tuin, en daar heeft ze zelfs vorig jaar een fraaie standaard voor gekocht waaraan behalve lantaarntjes ook meerdere voerbakjes kunnen hangen. De vogels maken in de winter altijd dankbaar gebruik van aangeboden zaden en pinda’s, maar het betreft dan toch meestal de grotere soorten zoals de eksters en de kraaien. In het voorjaar komen ook de kleinere vogels zoals roodborstjes en koolmeisjes, maar sinds kort hebben we ook regelmatig bijzondere gasten.

Een week of wat geleden verscheen er opeens een vogel in de tuin die we heel af en toe wel eens hadden gezien maar die nu, vanwege het aanbod van gratis en veelvuldig voer, steeds vaker te zien zijn. Ook vanmorgen zagen we opeens de groene grasparkiet op de standaard zitten. In plaats van zich te goed te doen aan het aangeboden voer keek ze wantrouwend in het rond, en met goede reden want onze kat Monster had de vogel gezien.

En waar Monster eksters altijd piepend en miauwend van een afstandje blijft bekijken zag ze in de grasparkiet zeker wel een potentiële prooi want ze sloop langzaam naderbij. De grasparkiet kon haar vanwege het hoge uitzichtpunt echter prima zien aankomen en ze vloog dan ook meteen weg toen Monster te dicht bij kwam. Zonder dat ze van het aangeboden voer had kunnen proeven, maar we verwachten nu de voederplek bekend is wel vaker bezoek.

Moeder 91 jaar!

We konden het eindelijk weer eens groter vieren dan de afgelopen twee jaar toen er door de Corona-beperkingen niet veel mogelijk was: mijn Moeder’s verjaardag! Ze werd vandaag 91 jaar, en dat vierden we met alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen in strandrestaurant Zomers, lekker dichtbij voor haar op maar een paar minuutjes lopen vanaf haar huisje.

Ze viert haar verjaardag de laatste jaren (met uitzondering uiteraard van de twee Corona-jaren) buitenshuis want het huisje aan de Weeshuisstraat is weliswaar heel knus maar bij lange na niet groot genoeg om de hele familie tegelijk te ontvangen. Omdat de eerste-keus locatie aan de Parledam niet meer beschikbaar was moest er een alternatief worden gezocht en al snel kwam het idee op om het in een strandrestaurant te doen. Zomers lag daarbij vanwege de nabije ligging voor de hand, en bovendien heeft Zomers een apart gedeelte voor speciale gelegenheden zodat je apart zit van de andere gasten.

Het was schitterend weer, dus uiteindelijk hebben we de binnenlocatie (die al wel helemaal klaar stond voor het feestje) niet gebruikt want er was ook een gedeelte van het terras voor ons gereserveerd. We hebben met zijn allen dus heerlijk buiten gezeten, en ik zeg expres met zijn allen want iedereen was er, toch groot genoegen van mijn Moeder die zichtbaar genoot:


Toch maar aan het werk

Het gaat op zich goed met mijn gezondheid in die zin dat ik geen nadelige gevolgen heb overgehouden aan de operatie. Het enige waar ik nog last van heb is wat stijfheid, met name in mijn rechterhand die ook wat opgezwollen is, en heel erg pijnlijke ribben aan de linkerkant als gevolg van flinke kneuzingen. Dat laatste zorgt alleen voor ongemak bij bijvoorbeeld opstaan, want als ik loop of zit heb ik er geen last van. En hoesten, niezen en hard lachen kan op dit moment echt niet want dan verga ik wel van de pijn.

Omdat ik geen last heb bij gewoon zitten besloot ik vanmorgen maar gewoon aan het werk te gaan. Thuis weliswaar, maar dat doe ik toch al de meeste dagen van de week, en bovendien is autorijden met die stijve rechterhand sowieso geen goed idee. Het enige waar ik wel rekening mee moet houden is dat ik wat meer korte pauzes moet nemen, iets waar Riet me op moest wijzen want zelf had ik dat natuurlijk weer niet bedacht. Als ik eenmaal aan het werk ben dan ben ik geneigd om maar door te kachelen terwijl dat zeker nu niet zo goed is.

Ik heb uiteraard vanmorgen mijn baas gewaarschuwd dat ik al weer aan het werk was en die was heel verbaasd. Hij zei nog net niet dat ik er mee moest stoppen maar hij zei wel dat ik voorzichtig aan moest doen en dat mijn gezondheid voor alles ging. Ook veel collega’s reageerden met leuke berichtjes, ze wisten van mijn ziekenhuisopname omdat ik gisteren verscheidene vergaderingen had moeten afzeggen vanwege mijn verwachte ziekenhuisopname.

En als verrassing kwam er vanmiddag van mijn afdeling een prachtig boeket met beterschapswensen.