Zwemdiploma A voor Gijsje!

Het was een hele spannende dag voor Gijsje want vandaag moest ze afzwemmen voor Zwemdiploma A in het Katwijkse zwembad Aqaumar. Sandra had ons en haar eigen ouders uitgenodigd om er ook bij te zijn en dat wilden we uiteraard heel graag.

Het was behoorlijk druk toen we om een uur of elf aankwamen bij het zwembad want het was de hele dag afzwemmen en daar kwamen heel veel familie en bekenden bij kijken. De parkeerplaats was dan ook helemaal vol toen wij aankwamen maar er was blijkbaar net een auto weggegaan want wij hadden helemaal achteraan net het allerlaatste plaatsje. We ontmoetten de rest van ons gezelschap buiten op het plein waarna Gijsje en Sandra naar de kleedkamers gingen en de rest plaatsnam op de tribune op de gallerij.

Het afzwemmen was een echt feestje dankzij de ontzettend leuke manier waarop het personeel van het zwembad het deed. Vooraf deden alle afzwemmers, vrijwel allemaal in de leeftijdsgroep van Gijsje, een ererondje waarna ze aan de zijkant van het bad werden opgesteld. De onderdelen werden vlot afgehandeld waarbij het me opviel dat er nu meer vereist was voor het Diploma A dan toen ik dat heel lang geleden had gedaan. Gijsje had nergens moeite mee, ze was alleen een beetje benauwd geweest omdat ze in dit grote bad nog nooit had gezwommen maar daar was niks van te merken tijdens het zwemmen.

Iedereen slaagde en allemaal kregen ze tijdens een kleine ceremonie na het afroepen van hun naam allemaal hun dikverdiende diploma. Gijsje werd door Sandra weer opgevangen in de kleedkamer en wij wachtten ze op in de hal van het zwembad. Trots als een apie liet Gijsje haar diploma zien, en het zal niet haar laatste zwemdiploma zijn want ze werd meteen opgegeven voor Diploma B. Volgende week gaat ze al beginnen, dus hopelijk zitten we zeer binnenkort weer op de tribune! 

De prinses op de erwt…

Als het mooi weer is dan is een gebruikelijk tafereel bij ons thuis slapende katten in de serre. Als het koud is dan zie je ze altijd naar de deur naar buiten gaan maar als je die dan voor ze open doet dan steken ze hun neus even naar buiten, snuiven wat, schudden met hun kop en maken rechtsomkeert weer terug naar binnen. Het zijn duidelijk nog steeds twee katten uit een tropisch gedeelte van de wereld en van kou moeten ze daarom weinig hebben.

Gelukkig is het in de serre al vrij gauw aangenaam, zelfs als het buiten niet echt warm is. Alles wat nodig is is een beetje zon en de gesloten glazen deuren zorgen dan al gauw voor een aangename temperatuur binnen in de serre. Net als Riet maken de katten daar ook graag gebruik van en doen ze hun gebruikelijke dutjes op de kussens van het tuinstel wat in de serre staat.

Vandaag hadden ze het helemaal getroffen want Riet had alle dekentjes die ze gebruikt om ook in de winter in de serre te kunnen zitten op een stapel gegooid. En jawel hoor. al gauw lag Abby daar prinsheerlijk bovenop, en ik zeg expres prinsheerlijk want het deed me meteen denken aan het sprookje van de Prinses op de Erwt…

Oppas met extra gast

Zoals altijd op donderdag (aks het tenminste geen vakantie is) waren we vandaag weer oppas voor Maas en Gijsje. Maas wordt ’s morgens altijd door Martin of Sandra bij ons afgezet nadat ze Gijsje naar school hebben gebracht en voordat ze naar hun werk gaan. We hebben dus het grootste gedeelte van de dag Maas alleen en Gijsje wordt door Riet om half drie van school gehaald.

Nu is Gijsje dikke vriendinnen met haar achternichtje Zoë, de dochter van onze nicht Nicole. Het gebeurt dan ook regelmatig dat als Gijsje van school wordt gehaald door Riet dat ze vraagt of Zoë ook mag komen spelen, en soms vindt Nicole dat goed. Vandaag was zo’n dag, en omdat het mooi weer was nam Riet het hele gezelschap mee naar het speeltuintje aan het begin van de Bankijkerweg.

Het zal niet lang meer duren totdat de meiden groot genoeg zijn om zelf naar het speeltuintje te gaan. Ze zijn tenslotte allebei al zes jaar…

Noodweer

Het was vandaag bar en boos met het weer in Nederland. Gelukkig viel het in onze regio (alweer) mee maar andere delen van het land werden getroffen door zware regenval en hagel. De regen veroorzaakte met name in het zuiden weer voor ondergelopen wegen en kelders maar de hagel veroorzaakte plaatselijk een probleem wat in Nederland nog niet eerder is waargenomen.

De zware regenval in combinatie met hagel veroorzaakte in het oosten van het land overbelaste riolen waardoor het rioolwater omhoogkwam in wc’s. Nou is dat niet ongewoon maar wat er gebeurde op sommige plekken was wel ongekend: er kwam een enorme golf hagel door de wc’s naar boven en dat leverde tamelijk unieke plaatjes op.

De bijgaande foto is gelukkig niet van mijzelf maar stond in de krant en op talloze websites, en omdat dit zo uniek is kon ik het niet nalaten om deze foto ook te plaatsen….

Bokkum Reünie

Het werd vond ik weer eens tijd voor een gezellig weerzien met mijn ouwe makker van de Bokkumband, iets wat we toch minstens één keer per jaar proberen te doen. Nou ja, ik probeer dat te regelen, want zoals mijn makkers altijd zeggen, als ik het initiatief niet zo nemen dan gebeurde het waarschijnlijk nooit meer. Geeft niet, want ik vind het leuk om te doen en het is eigenlijk niet eens een moeite.

Het enige probleem is altijd om elkaar bij elkaar te krijgen op een datum die voor iedereen geschikt is, maar hoewel ik vorige week het voorstel pas rondstuurde was deze keer alles binnen twee dagen geregeld want iedereen kon vandaag al. Er werden dus spijkers met koppen geslagen en op voorstel van Gijs kozen we deze keer voor restaurant La Tapera in Katwijk aan de Wilhelminastraat, een Argentijns steak-restaurant. 

Alles leek rond maar vanmorgen werd de reservering van het restaurant door het restaurant zelf geannuleerd omdat ze dit weekend dicht zijn. Merkwaardig zo’n last-minute afzegging, maar ik moest dus snel met een alternatief komen. Gelukkig was er plek in strandrestaurant Zomers (wat eigenlijk mijn eerste keus was) dus alles kwam gelukkig goed. Het eten was prima, redelijk geprijsd, en de bediening was zonder meer uitstekend.

Na afloop ging het hele gezelschap nog even naar het huis van Gijs in Kattek-Binnen waar we nog een afzakkertje deden. Laat werd het niet want daar kunnen wij op onze leeftijd niet meer zo best tegen…

Kanaalkantje snoeien

We hebben een lange tuin achter ons huis die helemaal doorloopt tot aan het naastgelegen Oegstgeest Kanaal, waarlangs alleen een fietspad loopt. Het achterste gedeelte van onze tuin pachten we van het Hoogheemraadschap Rhijnland zodat we dat bij onze eigen tuin mogen trekken. Het fietspad is uiteraard publiek bezit maar het strookje groen tussen het fietspad en het kanaal is ook weer onderdeel van de pacht, we kunnen daar als we een bootje zouden hebben een aanlegplaats kunnen realiseren.

Dat strookje groen wordt in principe onderhouden door het Hoogheemraadschap, en een of twee keer per jaar komt er een maaimachine die de begroeiing kort snoeit. Dit jaar was die maaimachine nog niet langs geweest en vanwege de overvloedige regenval stond het gras en ook het onkruid langs het kanaal inmiddels al minstens een halve meter hoog. Dat is voor ons niet prettig, ten eerste omdat zaadjes van dat onkruid onze tuin in waait en bovendien beperkt dat groen ons uitzicht op het kanaal. 

Vandaar dat we geen zin hadden om nog langer op de maaimachine te wachten en besloot ik om net als enkele van onze buren om de zaak zelf maar aan te pakken. Gisteren ben ik begonnen met de heggenschaar om het meeste kort te snoeien en vandaag heb ik de afwerking gedaan met de grasmaaier. Het was met recht een hels karwei want er groeide van alles langs de waterkant, ook kleine struikjes met dikke stammen waar moeilijk doorheen te komen was en waarop de grasmachine regelmatig vastliep.

Desondanks is de missie geslaagd en ligt de kanaalkant er weer keurig gesnoeid bij. Voorlopig…

Werken in de tuin

Het lijkt er wel op of ik mijn baan heb verruild voor een baan als tuinman, zo vaak zijn Riet en ik op dit moment in de tuin te vinden om deze op orde te houden. Dat valt met de huidige hoeveelheden regen die er vallen niet mee want alles schiet letterlijk de grond uit. Alles groeit zo hard dat het wel lijkt of we na het grasmaaien gelijk wel weer opnieuw kunnen gaan maaien waar we waren begonnen.

De effecten op onze bloeiende struiken en planten is natuurlijk ook geweldig want er staat nu heel veel in bloei en dat ziet er uiteraard weer prachtig uit. Ook onze palmboom doet het dit jaar ontzettend goed, hij heeft een prachtige volle kroon met bladeren en net als ieder jaar zit hij vol met zaadlobben. Wat wel bijzonder is dat we nog nooit zoveel en zulke grote zaadlobben hebben gehad als nu.

Over een paar dagen zullen die zaadlobben hun zaadjes loslaten en dan zal dat deel van de tuin weer bedekt worden met een gele laag van kleine zaadjes.

Civil War

De titel van vandaag verwijst gelukkig niet naar een werkelijke gebeurtenis maar naar een film waar ik vandaag met mijn vast film-maatje Willem naar toe geweest ben in Den Haag. We waren allebei nieuwsgierig naar deze film vanwege de goeie kritieken die we hadden gelezen.

Zoals gewoonlijk hadden we afgesproken in het Stadhuis van Den Haag en vandaar wandelden we deze keer naar bioscoop Pathé Buitenhof. Meestal bezoeken we films in de grotere Spuimarkt bioscoop waar de grote blockbusters draaien, Buitenhof is eigenlijk meer voor de “kleinere” films en voor films die al een paar weken in de grotere bioscopen hebben gedraaid en nu wat minder publiek trekken. Dat betekent niet dat de films slechter zijn maar veelal minder voor “het grote publiek”.

Civil War (2024) - IMDbDeze film ging over een fictieve burgeroorlog in de Verenigde Staten waarbij enkele westelijke en enkele oostelijke staten zich onafhankelijk hadden verklaard. De film liet de teloorgang van de beschaafde samenleving zien waarin de hele economie door de oorlog instort en mensen terugvallen op hun meer dierlijke instincten voor overleving. In feite liet deze film zien hoe oorlog het slechtste in mensen naar boven brengt en omdat het was gefilmd in een realistisch scenario leverde het bijna een horror-ervaring op.

Zeker gezien de politieke spanningen in de Verenigde Staten, veroorzaakt door met name Donald Trump, en de steeds sterkere tegenstellingen tussen Democraten en Republikeinen in dat land was het helemaal niet moeilijk voor te stellen hoe dichtbij het scenario van de film in werkelijkheid is. En dat was alles bij elkaar een behoorlijk beangstigende ervaring.

Gelukkig maakt het gebruikelijke etentje erna bij ons favoriete Italiaanse restaurant La Lanterna alles weer goed…

Mesh netwerk

Een waarschuwing vooraf, dit wordt een technisch verhaaltje. Al een tijdje was ik me aan het oriënteren op manieren om mijn thuisnetwerk te verbeteren. Hoewel ik Wifi bereik in het hele huis had en zelfs in een groot stuk van de tuin was ik niet helemaal tevreden over de manier waarop ik dat had geregeld, waardoor ik bijvoorbeeld twee verschillende Wifi netwerken had.

We hebben net als vrijwel iedereen met kabel-tv een router/modem in de meterkast waardoor het signaal voor het netwerk binnen komt. En hoewel dat apparaat ook de Wifi kan verzorgen is de locatie niet echt optimaal en daarom heeft ook vrijwel iedereen wel meerdere apparaten in huis om het netwerk te optimaliseren. Ik had dat geregeld via twee Netgear routers die ik had in gesteld als Access Points zodat de router in de meterkast als “hoofdapparaat” zou blijven fungeren.

De enige reden hiervoor was overigens dat ik in de meterkast meerdere apparaten heb die allemaal een kabelverbinding nodig had en ik had simpelweg dus de poorten op die router nodig, wat niet mogelijk zou zijn als ik een ander apparaat als “hoofdapparaat” zou benoemen en deze router zou wijzigen in een Access Point. Omdat de Netgear router in combinatie met de router in de meterkast niet voldoende bereik hadden voor de bovenverdiepingen had ik op mijn kamer op de tweede verdieping ook een router geïnstalleerd als tweede Access Point. Nadeel was dat ik nu drie Wifi netwerken had in mijn huis, en hoewel dat op zich redelijk naadloos werkte zocht ik naar een andere oplossing.

Dat leek een Mesh netwerk te zijn waarbij je een centrale router hebt met satellieten die je overal in huis zou kunnen plaatsen. Ik oriënteerde mijzelf daar dus op en vond al gauw dat zo’n oplossing prima zou moeten werken maar dat dat wel een kostbaar grapje zou worden. Toen vond ik de beste oplossing in een onverwachte hoek: ik kon mijn KPN modem/router in de meterkast als “hoofdapparaat” voor een Mesh netwerk gebruiken en via KPN kon ik dan satellieten kopen of huren om overal in huis te plaatsen. Zeer eenvoudig te realiseren en bovendien in verhouding ook nog eens goedkoop.

Om te proberen besloot ik twee satellieten te huren, een voor beneden en een voor boven, en dat blijkt tot nu toe prima te werken. Eenvoudige installatie, één Wifi netwerk en een beter bereik dan dat ik had. Enige nadeel is dat mijn beide Netgear routers  allebei vier extra poorten hadden voor bekabelde apparaten en de satellieten maar één dus ik moest wat schuiven met apparaten. Maar tot nu toe ben ik zeer tevreden, en Riet ook want die satellieten zien er een stuk beter uit dan die sprietige Netgear routers en ze zijn nog eens veel kleiner ook.

Iemand geïnteresseerd in twee tweedehands maar nog prima werkende Netgear routers?