Laatste trainingsdag

Dit was alweer de laatste dag van de training, en gelukkig hadden we weer onze vertrouwde zaal van de eerste twee dagen tot onze beschikking. We hadden nog een programma voor de ochtend, gedaan door Akansha en Rutvi, en we hadden daarna de agenda open gelaten voor eventuele uitloop van het gewone programma en een mogelijke vraag en antwoord sessie. Dat was gedaan om rekening te houden met diverse mensen die ook hadden gereisd om naar deze locatie te komen en vandaag nog terug naar huis wilden reizen.

De dag begon met een soort examentje van twintig vragen, wat we eigenlijk voor gistermiddag hadden gepland maar vanwege de zaal-perikelen en het daaruit volgende oponthoud hadden we dit naar vanmorgen verschoven. Tijdens het invullen van het examenformulier werd er flink onderling gediscussieerd over de antwoorden, en dat vinden we in principe niet erg, we moedigen dat zelfs aan want hoe meer erover gepraat wordt hoe beter.

Eigenlijk zouden we de resultaten volgende week per e-mail bekend maken maar we waren zo verheugd over de uitslag dat we het niet konden laten om onofficieel bekend te maken dat iedereen was geslaagd. Er was een minimale score van 80 van de 100 punten nodig om te slagen, en hoewel er vier kandidaten waren met 75 besloten we ook die het certificaat te gunnen want we vonden dat een beetje flexibiliteit wel mocht. Zo makkelijk waren de vragen namelijk in principe niet!

De training werd officieel afgesloten rond een uur of half een waarna we afscheid namen van iedereen. Met zijn vijven (Ayaz, Vidya, Akansha, Rutvi en ik) gingen we per taxi naar het Park hotel voor de lunch. Na de uitgebreide lunch namen we afscheid van Vidya die per Uber direct doorging naar de luchthaven voor haar terugvlucht naar Bengaluru, met zijn vieren namen we de taxi terug naar het hotel. 

De beide meiden hadden besloten om, nadat we ons hadden opgefrist, naar een dichtbij gelegen Mall te gaan waar ze mij wel eens even zouden helpen om cadeautjes te kopen voor Riet en voor mijn kleinkinderen. Het kostte wat moeite om een Uber te regelen (het was tenslotte inmiddels vrijdagavond) maar rond kwart over zes stond er dan toch een voor.

Het hotel uitrijdend stonden we meteen in de chaos van de avondspits waarbij onze chauffeur een dolle manoeuvre uitvoerde door dwars door het rechtuit rijdende verkeer rechtsaf te slaan (waarbij de nodige motorfietsjes hard in de remmen moesten), en het was blijkbaar zijn bedoeling om een U-turn te maken. Hij had echter buiten de politie-agenten gerekend die het verkeer stonden te regelen en die gebaarden met kwaaie koppen en zwaaiend met hun lichtgevende stokken dat hij aan de kant moest. Ik dacht dat hij een fikse bekeuring zou krijgen voor die idiote manoeuvre maar hij kreeg er een omdat het verboden was om een U-turn te maken…

Met een sacherijnige chauffeur kwamen we even later aan bij de Marina Mall. Ik werd meteen een kledingzaak ingesleept want ik had aangegeven dat Riet wel iets Indiaas wilde hebben. Ik kreeg een enorme hoeveelheid Indiase jurkjes te zien, waarbij Akansha de arme verkoopster van de ene kant van de winkel naar de andere joeg. Mijn keus viel tenslotte op een mooie lichtblauwe katoenen jurk met een witte broek waarvan ik dacht dat het draagcomfort Riet wel zou bevallen.

Vervolgens werd ik door Rutvi een C&A-achtige zaak ingesleept met een grote afdeling kinderkleren, voor cadeautjes voor mijn kleinkinderen. Rutvi ging als een wervelwind langs de rekken en het kostte me meer moeite om haar enthousiasme af te remmen dan om wat leuks te vinden. Ik hield het bij een Minnie Mouse pakje en een leuke trui voor Gijsje en een hoodie met een trui voor Maas. Rutvi was tamelijk teleurgesteld want volgens haar hing er nog veel meer moois en ze snapte niet dat ik dat allemaal kon laten hangen…

We aten ook in een restaurant in de Mall waarna we weer per Uber terug keerden naar het hotel. Daar was het tijdstip gekomen om afscheid te nemen van mijn maatjes na een fantastische week. Morgenochtend om half zeven staat als het goed is mijn taxi voor de deur voor mijn vertrek naar de luchthaven.

Onverwacht jarig…

De dag liep vandaag niet zo soepel als de vorige drie dagen en dat lag beslist niet aan de inzet van de twee meiden die vandaag de presentatie over hadden genomen van Ayaz en mij. Akansha en Rutvi gaven voor de lunch een prima presentatie in de zaal naast die waar we de vorige drie dagen hadden gezeten want de oorspronkelijke zaal was niet meer beschikbaar. ’s Middags moesten we alweer verkassen omdat ook de tweede zaal voor andere doeleinden was gereserveerd, we zouden verhuizen van de tweede naar een zaaltje op de zesde verdieping.

De lunch (voor iedereen gratis trouwens) was net als de vorige dagen prima, maar het menu bestond ook nu weer uitsluitend uit lokale gerechten. Westers eten zoals brood is niet te krijgen, wat hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt wordt door het feit dat er nauwelijks buitenlanders op het kantoor van Shell India in Chennai zijn te vinden. Ik heb er misschien hooguit vijf gezien inmiddels de afgelopen dagen en logischerwijs gaan ze daar geen apart buffet voor inrichten. Voor mij geen probleem, er is genoeg variatie en ik ben maar weinig tegengekomen wat ik niet lekker vind. Het is allen wel even wennen dat als je iets met kip eet dat alle botjes er gewoon nog in zitten..

Bij het zaaltje op de zesde verdieping aangekomen zagen we meteen al dat er een probleem was. Het waren in feite twee zaaltjes waarvan we er één konden maken door de afscheiding in te klappen, maar er waren twee gescheiden video- en geluidssystemen die de te hulp geschoten IT-persoon ook niet gekoppeld kon krijgen. Bovendien was de ruimte niet voldoende voor onze hele groep, en al met al leverde de vraag hoe we dit moesten gaan oplossen meer dan een half uur vertraging op. Uiteindelijk moesten een aantal mensen vanachter hun bureau het middaggedeelte van de training via een videoverbinding volgen.

De meiden hadden geregeld dat we vanavond uit eten zouden gaan naar een restaurant genaamd Barbecue Nation. Iedereen behalve ik was er blijkbaar mee bekend en ze waren er unaniem erg enthousiast over. Na een ware dodemans-rit met onze taxi (die het laatste stuk ongeveer tegen het verkeer in leek te gaan op een ventweg) kwamen we aan, en het moet gezegd, de meiden hadden niet overdreven: we kregen vlees, heel veel vlees!

Op de tafel werd in het midden een rooster geplaatst met daarin gloeiende kolen, en nadat we al flink veel op onze borden geschept hadden gekregen (kipkrokantjes, lamsvlees, groente, kippenpoten en weet ik wat nog meer) kwamen daarop vleesspiesen als hoofdgerecht. Er was bijna niet tegenaan te eten en de meiden rusten ook weer niet voordat ik een aantal toetjes had geprobeerd.

Terwijl ik zat uit te buiken kreeg ik ineens een blad voor mijn neus met een taartje met een kaars en in poedersuiker geschreven “Happy Birthday!”. De meiden hadden achter mijn rug om aan de bediening verteld dat ik jarig was, en vervolgens werd er een boombox op tafel geplaatst die de Indiase versie van Happy Birthday To You begon te spelen terwijl de halve bediening aan onze tafel mee kwam zingen en klappen. De meiden lagen uiteraard helemaal in een deuk, maar ik denk dat ik niet de enige was die op die manier in de maling werd genomen want ook aan vrijwel alle andere tafels speelde zich het ritueel af en dat leek mij wel erg toevallig, zoveel jarigen op één avond…

Probleempje met het hotel

Ook de derde trainingsdag verliep alles naar wens, en daarmee is de inbreng van mijzelf en Ayaz nu compleet want de volgende twee dagen zullen Akansha en Rutvi de presentatie overnemen. Ze gaan dan een praktijk demonstratie geven van wat wij de afgelopen drie dagen aan theorie hebben gepresenteerd, Ayaz en ik geven dan uiteraard ondersteuning bij vragen uit het publiek. Hier de groepsfoto van ons koppeltje met Ayaz en mijzelf links, Akansha en Rutvi rechts, en in het midden Vidya die met de anderen uit Bengaluru is meegekomen om de cursus te volgen:

Bij terugkeer in het hotel was er een probleem want toen ik de deur van mijn kamer wilde openen met mijn keycard bleef het lampje op het slot rood branden in plaats van groen, de kaart werkte dus om een of andere reden niet meer. Dat gebeurt wel eens vaker in hotels dus ik ging terug naar de receptie om dit te laten verhelpen. Daar kreeg ik echter te horen dat mijn kaart niet meer werkte omdat ik maar tot vandaag was geboekt voor het hotel, met andere woorden ik had volgens hen moeten uitchecken.

Dat moest uiteraard een misverstand zijn en toen ik in mijn reisdocumenten keek bleek daar inderdaad uit dat ik wel degelijk geboekt had moeten zijn tot aanstaande zaterdag. Uit de documenten bleek bovendien dat het hotel die reservering had bevestigd, en het misverstand was dus wel degelijk hun fout. Het hotel ging het onderzoeken maar zorgde er wel gelijk voor dat mijn keycard weer werkte.

We hadden vanavond uit eten willen gaan in plaats van weer te eten in het hotel maar in plaats daarvan besloten we eens te gaan kijken in het tweede restaurant van het hotel, wat overigens alleen een vegetarische kaart had. Binnengekomen zagen we allemaal balonnen aan een grote tafel in het midden en bij navraag bleek dat er inderdaad een kinderfeest zou zijn die avond. Daar hadden we geen zin in en gingen we dus maar voor de derde avond op rij naar het andere restaurant van het hotel.

Echt een straf was dat overigens ook vandaag weer niet, ik heb weer heerlijke dingen gegeten en de beide meiden regelden weer een heerlijk toetje. Mijn suikergehalte begint zo langzamerhand recordhoogte te bereiken…

Chaotisch verkeer

We worden elke dag gehaald en gebracht door een taxi, een Toyota Innova met twee extra zitplaatsen achter de achterbank zodat we er met zijn vijven redelijk ruim in kunnen zitten. Meteen als we de inrit van het hotel uitrijden moet de chauffeur invoegen op een drukke weg waar het zowel ‘s morgens als ‘s avonds een complete chaos is.

Alles rijdt kriskras door elkaar, niemand let op strepen op de weg en het is constant dringen waarbij iedereen voortdurend op de claxon zit te rammen. De motorfietsen razen sneller dan de auto’s door alles heen, ze wurmen zich in alle open plekjes die ze zien, en ik snap werkelijk niet hoe het in vredesnaam mogelijk is dat niemand elkaar raakt. De tussenruimte tussen alle voertuigen is soms niet meer dan centimeters en desondanks raakt niemand elkaar. Je zou verwachten dat alle auto’s vol deuken moeten zitten, maar dat is dus niet het geval en ongelukken heb ik ook nog niet gezien.

Na een geslaagde tweede trainingsdag was er voor mij bij terugkeer in het hotel een akkefietje: mijn keycard werkte niet meer op het kamerslot en ik kon dus niet naar binnen. Terug bij de receptie kreeg ik te horen dat er maar tot vandaag voor mij was gereserveerd en dat ik dus feitelijk geacht werd uit te checken. Vreemde zaak, aangezien ik schriftelijk bewijs bij me had dat er tot aanstaande zaterdag voor mij gereserveerd zou moeten zijn, inclusief bevestiging van het hotel. Ze gingen het uitzoeken en mijn keycard werd opnieuw geactiveerd zodat ik mijn kamer weer in kon.

We aten deze avond alweer in hetzelfde restaurant als de vorige twee avonden. We hadden eigenlijk naar het tweede restaurant van het hotel willen gaan maar besloten dat toch maar niet te doen toen we zagen dat daar blijkbaar een kinderfeest werd georganiseerd…

Eerste dag van de training

We verzamelden om kwart voor acht in het restaurant van het hotel voor het ontbijt, onze auto zou om half negen arriveren om ons naar het Shell-gebouw te brengen waar de training om half tien zou beginnen. Zelf vond ik dat rijkelijk laat maar het schijnt hier de gewoonte te zijn dus hebben we ons aan het hier gebruikelijke schema aangepast. We waren inmiddels met zijn vijven omdat gisteravond ook Vidya, een collega uit Bengaluru, was gearriveerd. Zij is de voorzitter van een stuurgroep waar ik ook in zit en zij gaat ook onze cursus volgen.

Onderweg naar kantoor bleek al dat we een gezellig groepje hebben: er werd meteen al heel wat afgekletst onderweg. Ik ken Ayaz en Vidya al langer van gezamenlijke meetings, Akansha en Rutvi kende ik nog niet maar we maakten onderweg nader kennis. De training die we gaan geven gaat over hoe het managen van technische Informatie in projecten in zijn werk gaat.  Ayaz en ik gaan de eerste drie dagen de training verzorgen met het theoretische gedeelte, waarna Akansha en Rutvi een demonstratie gaan geven van hoe het in de praktijk werkt.

Aangekomen op het kantoor kregen we allemaal een waterfles en een koffiebeker (voor hergebruik) en werd geregeld dat we de rest van de week toegang hadden tot het gebouw. Onze training-zaal was op de tweede verdieping waar we onze cursisten, negentwintig in totaal, al aantroffen. Na de gebruikelijke introductie van iedereen gingen we van start, waarna de meeste sessies van de dag gedaan werden door mij. De eerste indruk aan het eind van de dag was dat we tevreden konden zijn: ons publiek was aandachtig en duidelijk gretig om te leren, er was veel interactie geweest met vragen tussendoor en al met al hadden we dus een voldaan gevoel.

Terug in het hotel na een lange rit door de chaos van de avondspits (je moet het meegemaakt hebben om het te kunnen geloven) fristen we ons op en dineerden gezellig met zijn vijven in hetzelfde restaurant als de vorige dag. Ook deze keer werd het niet laat want ik was bekaf van de trainingsdag en waarschijnlijk ook nog wel een beetje van de jetlag. De kop is eraf zoals dat heet, morgen dag twee!

Aankomst in Chennai

Vlucht EK148 kwam inderdaad pas rond half een aan in Dubai maar nadat ik vlot door alle procedures heen was zat ik toch al redelijk snel aan een bakkie in de Business Lounge. Lang zat ik daar niet want ik had maar een uurtje de tijd voordat ik naar gate B28 moest voor mijn vervolg-vlucht naar Chennai. Daar was het instappen nogal chaotisch omdat net als Filipino’s de Indiërs dus ook geen boodschap hebben aan de mededeling dat je op je beurt moet wachten.

Doordat vrijwel iedere Indiër minstens twee grote plastic tassen met tax-free inkopen had naast de toch al uitgebreide hoeveelheid handbagage was het bij het instappen een puinhoop, want alles moest uiteraard in de beperkte ruimte van de bagage-compartimenten worden gepropt. Dat leverde in de gangpaden lange rijen wachtenden op en ook deze vlucht vertrok dus ruim een half uur te laat. Ik had voor vertrek nog van stoel geruild met mijn buurman aan de andere kant van het gangpad, want ik zat naast zijn maat en ze wilden graag naast elkaar zitten en daar had ik geen problemen mee.

De vlucht duurde nog geen vier uur en dat was te kort voor voldoende slaap, maar toch slaagde ik er zowaar in om bijna twee uur te slapen. Toen werden we gewekt voor het ontbijt, en daarbij deed zich een idioot voorval voor. Mijn buurman (die waar ik mee van stoel had geruild) bestelde een uitgebreid ontbijt, en toen de koffie langs kwam wilde hij perse warme chocolademelk. Dat moest uiteraard speciaal gemaakt worden, maar nog geen vijf minuten nadat dat was neergezet liet hij het complete ontbijt, wat hij nauwelijks had aangeraakt, weer weghalen. Ik kon de blik van de stewardess heel goed begrijpen….

Vlak voor aankomst was er trouwens nog een idioot voorval. Mijn buurman, ook een Europeaan, had de hele vlucht liggen slapen en toen hij wakker was geworden pakte hij mijn schoenen en wilde die aantrekken. Ik zei dus, “Dat zijn mijn schoenen”, waarop hij ze verdwaasd ging zitten bekijken voordat hij ze aan mij teruggaf. Na de landing werd ik bij de paspoortcontrole zoals ik al had verwacht grondig gecontroleerd maar alles was in orde dus ik kon doorlopen. Naar dat verrekte RFQ formulier werd trouwens helemaal niet gevraagd, maar misschien stond dat al wel “in de computer”.

Het wachten op mijn koffer duurde lang, ik begon me al zorgen te maken, maar uiteindelijk rolde hij toch op de band. Daarna was ik vlot buiten waar mijn chauffeur al met een bordje met mijn naam (zowaar goed gespeld!) stond te wachten. De rit naar het hotel duurde best lang, maar onderweg kreeg ik wel al een eerste indruk van India in het algemeen en Chennai in het bijzonder. De aanblik deed me een beetje denken aan de Filipijnen, niet alleen de stad zelf maar ook het verkeer. Jammer dat mijn chauffeur geen woord Engels sprak want ik had hem graag het een en ander gevraagd.

ik was al bijna vergeten hoe het was, maar hier is het verkeer dus net als op de Filipijnen complete chaos. De wegen die we volgden waren best breed maar alles reed kris-kras door elkaar. De auto’s reden niet snel maar waren hoofdzakelijk bezig elkaar en vooral de vele motorfietsjes (die overal schijt aan hadden) te ontwijken. Belangrijkste attribuut van alle voertuigen is hier dan ook de claxon die net als op de Filipijnen continue wordt gebruikt. Wat me met name verbaasde was niet eens zozeer de ware doodsverachting waarmee de motorfietsjes door alles heen jagen maar dat de meeste berijders daarbij geen helm dragen…

Aangekomen in het hotel Citadine kon ik snel inchecken en naar mijn kamer, waar ik na het uitpakkenden mijn koffer eerst een poosje ben gaan slapen. Ik verwachtte mijn collega’s pas laat in de middag, en ik kreeg na een app-je antwoord van Ayaz dat hij was aangekomen. We spraken af in de lobby waar we eindelijk kennis konden maken nadat we online al meer dan een jaar met elkaar werkten, en we hebben daarna uitgebreid bijgepraat. Vroeg in de avond kwamen de beide jongedames Akansha en Rutvi ook aan en nadat die zich hadden opgefrist dineerden we met zijn vieren in het restaurant van het hotel.

Laat werd het niet want ik was nog behoorlijk gammel van de reis met weinig slaap een het tijdsverschil van drie en een half uur met Nederland. Morgen begint de training, zin in!

Op weg naar Chennai

Voor het vervoer naar Schiphol hoefde ik zoals gewoonlijk wanneer ik met Emirates vlieg geen zorgen te maken want ik had vanwege mijn Business Class ticket de mogelijkheid om een gratis taxi te bestellen. Die zou volgens een berichtje wat ik gisteravond kreeg ter bevestiging om tien voor elf voor de deur staan, zodat ik vier uur voor vertrek op Schiphol zou kunnen zijn. Dat was zowel door Schiphol als door Emirates gaan te voren aangeraden.

De taxi stond er al om vijf voor half elf, veel te vroeg dus, maar beter te vroeg dan te laat dacht ik. Ik nam afscheid van Riet en stapte in de dikke Mercedes van chauffeur Kees. Na een gezellige rit (we zaten gezellig te kletsen want Kees rijdt blijkbaar ook ons management rond en kent dus de hoge pieten beter dan ik) werd ik bij de VIP ingang op Schiphol afgezet. Dat was een verrassing, en daar stond geen rij (geen verrassing). Ik was dus snel binnen maar moest toen bijna een half uur wachten voordat de incheck-balie van Emirates open ging.

Er stond een enorme rij te wachten om in te checken bij Emirates, maar ja, er is een aparte Business Class check-in dus ik kon aan het begin van de rij langs de meeste wachtenden glippen. Er waren maar drie mensen voor me dus ik was snel aan de beurt, maar toen ging het toch nog mis. Nou ja, bijna dan, want Na het controleren van mijn visum en mijn Corona-vaccinaties kreeg ik de vraag of ik een RFQ formulier had ingevuld. Ik wist niet eens wat dat was, laat staan dat ik het had ingevuld! Het bleek een verplicht formulier te zijn en zonder dat kon ik niet worden ingecheckt want als je het formulier ingevuld had kreeg je een nummer en dat hadden ze daarvoor nodig.

Dat invullen kon gelukkig via de telefoon, en de medewerker van Emirates liet me zien hoe het moest, maar ik moest wel even opzij stappen uiteraard om het formulier in te vullen. Dat ging moeizaam omdat er vragen in stonden die ik regelmatig op moest zoeken, zoals het adres a van mijn hotel, maar na dik een half uur geworsteld te hebben was het formulier online ingediend en dat leverde een nummer op wat nodig was voor het inchecken. Nadat een drietal erg lastige Arabieren voor mij (twee wilden een upgrade naar First Class) eindelijk klaar waren werd ik alsnog snel ingecheckt.

Daarna was het een eitje, want ook van de lange rij voor de security check had ik geen last, ook daar is een aparte rij voor Business Class passagiers. En bij de paspoortcontrole stond zelfs vrijwel geen rij, wat ik helemaal nooit eerder had gezien, en dus was ik ondanks het onverwachte oponthoud nog redelijk snel binnen. De rest van de wachttijd bracht ik door in de lounge van Emirates, waaraan ik een uur voor vertrek naar gate G9 wandelde. Daar stond de vertrouwde dikke Airbus A380 voor het eerste deel van mijn reis al te wachten.

Het vertrek ging weer niet vlot, dat was ook al zo in mijn Irak-periode toen ik deze vlucht naar Dubai iedereen acht weken had. We vertrokken dan ook dik een half uur te laat en zullen daarom in plaats van net voor ruim na middernacht aankomen in Dubai. In het vliegtuig zag ik dat er twee films beschikbaar waren die ik al een tijdje op mijn lijstje heb staan (de nieuwe Top Gun en de laatste Jurassic World), dus ik kom de tijd wel door…

Voorbereidingen

Vandaag heb ik de voorbereidingen voor de training die ik volgende week in Chennai moet gaan geven afgerond, dat wil zeggen voor wat betreft de training zelf. Voor de reis is er nog wel het een en ander te regelen en dat betreft in eerste instantie dingen die ik mee moet nemen. Zo hoef ik weliswaar geen malaria tabletten te slikken maar ik moet wel een voorraad DEET meenemen tegen de muggen. En ik moet ontsmettingsmiddel meenemen in geval van wondjes en uiteraard Imodium voor het geval ik last krijg van mijn ingewanden. Ja, dat zijn nou eenmaal de consequenties van landen in de Tropen…

Ook op het gebied van de reis zelf moet nog het een en ander geregeld te worden, met name met betrekking tot transport bij aankomst en de hele volgende week van hotel naar de trainingslocatie. Gelukkig hoef ik daarvoor niet zelf te zorgen, dat regelt mijn maat in India. Wat ik wel zelf moet doen uiteraard is inchecken voor mijn vluchten aanstaande zaterdag en zondag, en het bericht dat de online check-in was geopend kreeg ik vanmiddag ook Schiphol terwijl ik in de rij stond voor Starbucks.

Ik was daar om Robin en Astrid op te halen die terugkwamen van hun weekje vakantie op het Portugese eiland Madeira. Ze waren net geland toen ik aankwam op Schiphol, dus ik had nog even tijd voor twee boodschappen op Schiphol Plaza. Het eerste was een verloopstekker voor India, want niet te geloven, we hebben een la vol met allerlei verloopstekkers maar India heeft waarachtig stopcontacten waarvoor we nog geen verloopstekker hebben. Dat was snel geregeld en terwijl Robin en Astrid nog op hun koffers stonden te wachten kon ik mooi even langs Starbucks voor een lekker bakkie koffie.

Nu hebben alle Starbucksen in de hele wereld één ding gemeen: het gaat er ontzettend langzaam. Dat ligt mijns inziens aan hun eigen systeem, je kunt snel bestellen want ze schrijven je naam en je bestelling op de bekers, maar vervolgens hebben ze gewoon te weinig mensen die de bestellingen daadwerkelijk maken. Ik stond dus lang in de rij van wachtenden maar kreeg mijn White Mocca (daarvoor ga je naar Starbucks, voor bijzondere koffie) nog ruim op tijd want de wachttijd voor de koffers duurde uiteindelijk dik drie kwartier.

Waar ik wel een beetje van schrok was de prijs voor de koffie: zes euro dertig voor weliswaar de grootste maat beker, maar toch…

Egels

Zelf hebben wij ze nog niet gezien maar onze buurvrouw zei afgelopen week al dat er bij hun in de tuin regelmatig egels zaten. Misschien hebben onze katten er wat mee te maken dat wij ze in onze tuin nog niet hebben gezien, maar er beginnen nu op de WhatsApp group van de buurt ook berichten door te komen dat er egels in tuinen zijn gesignaleerd.

De foto hieronder is gemaakt door een van onze buren die een egel in zijn tuin te hulp moest schieten want het arme beest zat vast in het gaas wat tussen de heg zit:

Drukte op Schiphol

Het is ook nu de vakantie-periode voorbij is nog steeds een enorme chaos op Schiphol door een gebrek aan personeel bij de beveiliging. Dat is slecht nieuws want het betekent dat ik aanstaande zaterdag minstens vier uur van tevoren aanwezig moet zijn op Schiphol en zelfs dat is geen garantie dat ik mijn vlucht ga halen. Ik vlieg weliswaar Business Class maar ik weet niet of dat voor de wachttijd wat uitmaakt. Normaal gesproken is er dan een aparte security-check ingang maar de vraag is hoe het met die drukte is georganiseerd.

Toch is het blijkbaar een kwestie van het juiste tijdstip, want afgelopen woensdagnacht bracht Riet Robin en Astrid naar Schiphol voor hun vakantie naar Madeira, en er kwam al snel een tekstberichtje dat ze met een half uur overal doorheen waren. Dat betekende dan wel dat ze drie en een half uur op Schiphol moesten doorbrengen, maar dat is natuurlijk maar een klein ongemak vergeleken met het missen van je vlucht. Bovendien is er zat te doen daar dus die tijd was prima door te komen.

Het wordt voor aanstaande zaterdag dus afwachten. Ik heb in ieder geval een taxi geregeld die vliegmaatschappij Emirates aan alle Business Class passagiers gratis ter beschikking stelt. Je kan dat online reserveren bij je boeking, je wordt dan op de aangegeven tijd thuis opgehaald en keurig op Schiphol bij de juiste terminal afgezet. Alle gemak, want nu hoef ik Riet of andere familie niet lastig te vallen om me weg te brengen.

Nog meer goede berichten

Nu mijn reis naar Chennai is geboekt moet ik me ook bezig gaan houden met alle randvoorwaarden en die zijn bij ons bedrijf niet vrijblijvend. Risico’s van reizen worden zeer serieus genomen en een van de dingen die ik daarom verplicht moet invullen is een risico analyse, of zoals het officieel heet een “Travel Risk Assessment”. Dat is een formulier waarvan de inhoud afhankelijk is van je bestemming en waarop potentiële risico’s staan vermeld, en je moet dan aangeven of je daarvan kennis hebt genomen en indien nodig maatregelen hebt genomen.

Zo gelden voor India een aantal verplichte vaccinaties en om dat te kunnen afvinken op het formulier moest ik contact opnemen met onze eigen medische dienst om te laten controleren of ik nog vaccinaties nodig heb. De procedure was simpel, ook scande alle pagina’s van mijn vaccinatie-boekje, dat mailde ik door en kort daarna kreeg ik te horen dat alles in orde was, ik hoefde geen extra vaccinaties en ook malaria tabletten waren niet nodig. Ik kon dit nu dus op het formulier aanvinken als afgehandeld.

Ook de rest van het formulier kon ik waar nodig afvinken en daarmee is dit deel van de formaliteiten afgehandeld. Het formulier wordt intern opgeslagen en er gaat een kopie naar mijn baas, ten teken dat ik dit verplichte onderdeel heb afgehandeld.

Vanmiddag kreeg ik zoals afgesproken een telefoontje van de behandelende uroloog in het LUMC met de uitslag van mijn echo van vrijdag. Het nieuws was goed: er was niets meer te zien van de beschadiging van mijn nier en alles is dus nu in orde, ik hoef hier niet meer voor terug te komen.

Echo en visum

Deze ochtend ben ik naar het LUMC geweest om daar volgens afspraak een echo te laten maken van mijn nieren. Die afspraak was drie maanden geleden vlak na mijn behandeling als gevolg van mijn fietsongeluk gemaakt om het herstel van mijn linkernier te controleren. De verwachting was dat na die periode het vocht rond mijn nier verdwenen zou moeten zijn en de echo was om dat te controleren. Het hele process ging erg vlot en ik stond met amper een half uur weer buiten. Ik word maandag gebeld met de uitslag.

Ook zag ik vanmorgen twee mailtjes in mijn mailbox van het visum-bureau en mijn eerste gedachte was dat er problemen waren met mijn visum-aanvraag. Mogelijk miste er nog wat informatie, of ik had iets verkeerd ingevuld, of misschien was de foto die ik had ingestuurd niet goed. Ik opende het eerste mailtje en zag een attachment, maar het kwartje viel pas toen ik dat attachment opende en tot mijn stomme verbazing een visum-brief zag van de Indiase ambassade waarin de gegevens werden vermeld van mijn elektronische visum. Er was helemaal niks mis met mijn aanvraag, het visum is er al!

Na een snelle check of alle gegevens klopten, met name naam, paspoortnummer en uiteraard de ingangsdatum, en alles bleek in orde. Nu ik mijn visum heb en mijn Credit Card zijn de belangrijkste horden voor mijn business-trip naar Chennai is genomen en kon ik mijn reis vandaag daadwerkelijk gaan boeken.

Dat heb ik meteen gedaan en inmiddels zijn de vluchten geboekt. Ik kreeg meerdere opties van het reisbureau (we mogen uiteraard alleen vliegen met door het bedrijf goedgekeurde maatschappijen) en uiteindelijk koos ik voor de Emirates optie. Niet alleen omdat ik een “frequent traveller” ben bij Emirates maar ook omdat alle andere opties meer dan één tussenstop hadden en een veel langere reistijd. Het was niet de goedkoopste optie, maar dat moet mijn sponsor dan maar goed vinden. Ook het hotel is geboekt, ook weer een uit de lijst van goedgekeurde hotels maar de keuze was aangegeven door mijn collega die samen met mij in Chennai de training die we moeten geven gaat faciliteren. Hij gaat zorgen voor vervoer ter plekke dus daar hoef ik me geen zorgen over te maken.

Als er verder geen problemen meer ontstaan (en dat verwacht ik niet) vertrek ik dus op zaterdag de 24e naar Chennai, met een tussenstop in Dubai, en ik hoop daar zondagmorgen vroeg aan te komen.

Visum aangevraagd

Nu ik mijn Credit Card heb ontvangen kon ik vandaag mijn visum aanvraag indienen. Ons bedrijf heeft voor visumaanvragen een bureau in de arm genomen wat de aanvragen indient, ik hoef die dus niet zelf in te dienen bij de Ambassade van India in Den Haag. Bijkomend voordeel van zo’n bureau is dat het aangeeft wat je allemaal moet indienen voor zo’n aanvraag (want dat verschilt per land soms behoorlijk), dan weet je tenminste zeker dat alles compleet is.

In dit geval leek het eenvoudig want ik wist al wat er nodig was, en ik had alles dus al klaar: een Letter of Invitation, een kopie van mijn paspoort en een pasfoto. Die laatste was zoals me was opgedragen een selfie, gemaakt met mijn iPhone tegen een witte achterwand. Hopelijk voldoet dat, zo niet dan zouden ze het me wel laten weten was me verteld.

Ik vulde het aanvraagformulier in op de website van het bureau, wat overigens pas bij de tweede poging lukte (de reden was me niet duidelijk, maar goed). Ik kreeg meteen een link toegestuurd met een vragenformulier, en ik verwachtte dat dat hoofdzakelijk was om de benodigde documenten bij te voegen. Tot mijn verbazing was het niet alleen dat maar bleek het een uitgebreide vragenlijst. En als ik zeg uitgebreid dan bedoel ik heel erg uitgebreid.

Zo werden mijn persoonlijke details gevraagd, wat uiteraard logisch is, maar ook vragen als waar ik werk (naam, adres, telefoonnummer, email adres, website, alles), bij wie ik op bezoek ga (naam, adres, telefoonnummer, email adres, website, alles), het doel van mijn bezoek en daarnaast nog een hele lijst zeer persoonlijke vragen. Zo moest ik opgeven wie mijn vader was en waar die was geboren, wat zijn nationaliteit was en of die door geboorte was verkregen. Hetzelfde vroegen ze ook van mijn moeder en van Riet, want ik had opgegeven dat ik was gehuwd.

Daarnaast ook nog vragen over mijn criminele verleden (indien van toepassing), of ik wel eens gearresteerd was, of ik drugs gebruik, of ik wel eens betrokken was geweest bij drugsmokkel, en ook welke landen ik in de afgelopen tien jaar heb bezocht. Meest interessante vragen waren wel of ik wel eens in Pakistan was geweest, een vraag die vanuit Indiaas perspectief wel logisch lijkt aangezien India en Pakistan nu niet bepaald op goeie voet met elkaar staan.

Kortom, ik ben zowat een halve middag bezig geweest met het invullen van de vragenlijst. Daarmee zou mijn aanvraag nu compleet moeten zijn, maar het was allemaal wel een stuk ingewikkelder dan ik had verwacht. Het heeft me er in ieder geval niet geruster op gemaakt dat ik mijn visum nog op tijd ga krijgen…

De kaart is er!

In de loop van de ochtend kreeg ik dan eindelijk het bericht waar ik al weken op zit te wachten, mijn Credit Card zou vandaag bezorgd worden! En het nieuws kwam nog uit onverwachte hoek ook, want het kwam van Riet, die een App op haar telefoon heeft staan die melding geeft wanneer er post bezorgd gaat worden op ons adres van PostNL. Het betekende dat ik mijn afzeg-gesprek in ieder gavel vandaag nog niet hoefde te hebben, maar dat wil niet zeggen dat nu alles is opgelost.

Nu de kaart binnen is kan ik mijn visum-aanvraag gaan indienen maar dan nog is de vraag hoe lang het gaat duren voordat ik een visum heb en of het nog op tijd komt om mijn reis naar Chennai te gaan plannen. Net als bij de aanvraag voor de Credit Card kan ik een versnelde procedure gaan aanvragen maar zelfs dan weet je nooit hoe lang de Indiase Ambassade erover doet om het visum uit te vaardigen.

positief is wel dat er tegenwoordig een elektronisch visum kan worden aangevraagd en wat ik heb begrepen versnelt dat de procedure aanzienlijk. Wel spreken we dan alleen over weken in plaats van maanden, maar in hoeverre het nog sneller kan met die versnelde aanvraagprocedure is natuurlijk nu de vraag. In ieder geval kan er nu iets in gang gezet worden al is er nog steeds geen definitief groen licht. Laten we maar zeggen dat het nu geen rood licht meer is maar oranje…

Fysiotherapeut

Vandaag werkte ik weer vanuit het kantoor in Rijswijk zoals vrijwel iedere dinsdag en zowaar was ik deze keer niet alleen, mijn collega Sebas was er zowaar ook. Het werkt toch een stuk gezelliger op kantoor als je een beetje aanspraak hebt, en eerlijk gezegd is dat ook de enige reden voor mij om naar kantoor te gaan want voor mijn werk kan ik net zo goed van thuis uit doen aangezien alle mensen waarmee ik op dagelijkse basis contact heb in het buitenland zitten.

Vroeg in de middag vertrok ik alweer uit Rijswijk want ik had vandaag mijn eerste afspraak met een fysiotherapeut in het Paramedisch Centrum in Rijnsburg. Ik was nog niet eerder in dat Centrum geweest en het viel me meteen op hoe groot het was, veel groter dan ik vanaf de weg had ingeschat.

Mijn behandelende fysiotherapeut was gelukkig wat positiever dan de trauma-chirurg maar gaf ook wel aan dat verbetering een langdurig proces zou worden. Dat had ik al wel verwacht want met de trauma-chirurg heb ik een afspraak staan dat hij me in november zal bellen om te horen of er verbetering is maar hij ziei daarbij dat ik niet al te veel moest verwachten op die termijn. Er werden me een paar oefeningetjes opgedragen die ik iedere dag zoveel mogelijk moest doen en er werd een soort zwachteltje gemaakt voor mijn middelvinger wat ik ’s nachts moet dragen. En over twee weken moet ik weer terug komen voor de volgende afspraak.

Van de Credit Card nog steeds geen bericht, en morgen loopt mijn deadline af. Het lijkt er dus op dat ik zal moeten afzeggen voor de cursus, tenzij we morgen alsnog kunnen besluiten tot uitstel. 

Nog steeds geen Credit Card…

Vorige week kreeg ik dan eindelijk een essentieel onderdeel wat ik nodig heb voor de aanvraag van mijn visum voor India, de Letter of Invitation. Dat is in feite een schriftelijke bevestiging van mijn gastheer in India dat ik ben uitgenodigd en waar ik voor kom. Zonder zo’n brief kan ik geen visum aanvragen. De andere twee benodigdheden waren vrij simpel, een kopie van mijn paspoort en een pasfoto. Die foto moet op het bizarre formaat van 5×5 centimeter zijn met een volledig witte achtergrond, maar mijn contactpersoon bij het bureau wat mijn visumaanvraag gaat afhandelen zei dat ik gewoon een selfie kon maken met mijn mobiele telefoon met een witte achtergrond, zij zorgen dan wel voor het juiste formaat.

Maar het belangrijkste attribuut voor mijn visumaanvraag heb ik nog steeds niet, en dat is de Credit Card van het bedrijf. Die is weliswaar onderweg maar het is nog steeds niet duidelijk wanneer die gaat arriveren. Van andere collega’s hoor ik dat ik maar niet al te optimistisch moet zijn, gebaseerd op hun eigen ervaringen.

Vanwege die reden heb ik al een paar keer spoedoverleg gehad met de collega waarmee ik die cursus moet gaan geven en de sponsor van het hele cursusgebeuren, die allebei in India gebaseerd zijn. Onze sponsor wil de cursus niet uitstellen, iets wat mijn eigen baas heeft voorgesteld, mede vanwege het feit dat in India de uitnodigingen al de deur uit zijn. Ik heb aangegeven dat ik het in principe tot aanstaande woensdag wil aankijken, uiterlijk dan moet de Credit Card binnen zijn, anders wordt het simpelweg te laat om nog een visum aan te vragen.

En zoals gezegd, geen visum betekent geen mogelijkheid voor mij om naar India te reizen en zal ik moeten afzeggen. Mijn Indiase collega wordt er behoorlijk zenuwachtig van want hij zal die de cursus dan waarschijnlijk alleen moeten gaan geven…

Eindelijk Internet

Gisteravond kreeg ik een ingeving met betrekking tot mijn nieuwe netwerk-apparaat wat maar niet wil werken. Tot nu toe had ik eigenlijk alleen maar geprobeerd om het ding aan de praat te krijgen via de aansluiting op mijn werkkamer, er vanuit gaande dat de kabelaansluiting goed was. De reden daarvoor was simpelweg dat mijn Mac-laptop wel goed werkte op dezelfde kabel en dat het daarom dus niet aan de kabel kon liggen.

Om dat toch definitief uit te sluiten voordat ik het apparaat naar de leverancier terug zou sturen besloot ik nog een enkele poging te wagen door het ding direct aan de KPN router in de meterkast aan te sluiten via een kabel waarvan ik zeker was die die goed werkte. En wat denk je, alles werkte meteen goed, zonder handmatige installatie maar direct via de automatische installatie-procedure. Internet, WiFi, alles deed het perfect.

En daarmee werd mijn veronderstelling dat het niet aan de kabel kon liggen keihard onderuit gehaald. Ik belde Martin om zijn hulp te vragen (hij is veel beter met het aansluiten van kabels dan ik) en die kwam vanmorgen met zijn complete set spullen voor het doormeten en aansluiten van netwerkkabels. En jawel hoor, de metingen leverden op dat er niet alleen een probleem was met de kabel in de muur van mijn werkkamer naar de meterkast maar ook met de verlengkabel die ik had gebruikt tussen het modem en het aansluitpunt in mijn werkkamer!

Die laatste kabel was het minste probleem, die gooide ik gelijk weg want die was simpel te vervangen, maar de kabel in de muur was een ander verhaal. Gelukkig bleek ook dat simpeler dan ik had verwacht want het bleek te liggen aan de aansluiting in de meterkast. Martin prikte de draad die het probleem veroorzaakte opnieuw vast in de meterkast en toen bleek bij doormeting dat het probleem verholpen zou moeten zijn.

Op mijn werkkamer sloot ik het nieuwe apparaat weer aan en nu bleek alles meteen goed te werken. Goed nieuws dus, ik heb weer Internet boven, en daarbij heb ik weer een heleboel nieuwe dingen erbij geleerd. Was het toch nog ergens goed voor…

Er was ook nog minder goed nieuws vandaag en dat was ten aanzien van de wedstrijd van Quick Boys tegen VV Katwijk, onze plaatselijke derby der derbies. De wedstrijd zou na de ongeregeldheden bij vorige gelegenheden uitsluitend bezocht worden door supporters van de thuisploeg, en dus gingen mijn broer Alex en ik vanmiddag op weg naar een zonnig Nieuw-Zuid. En het was maar goed dat het zonnetje scheen want dat was het enige positieve van de hele wedstrijd.

Onze verwachtingen waren hoger gespannen dan anders gezien het resultaat van de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys van twee weken geleden die eindigde in een klinkende 4-0 overwinning. De sfeer vooraf was dan ook optimistisch bij eigenlijk alle supporters van de thuisploeg, maar we werden met zijn allen lelijk in ons hemd gezet. De bijzonder slap ogende thuisploeg werd het eerste half uur aan alle kanten voorbij gelopen door een veel fanatieker Katwijk dat dan ook een dik verdiende 3-0 voorsprong had bij de rust, en dat was nog een magere afspiegeling van het vertoonde spel ook.

Dat het uiteindelijk toch nog 3-1 werd was hoofdzakelijk te danken aan het feit dat Katwijk het de tweede helft wel geloofde en moeiteloos de wedstrijd uit kon spelen, met van hun kant als enige schoonheidsfoutje het tegendoelpunt van Quick Boys vlak voor tijd. Wat overigens gescoord werd door de hardwerkende Youssof El Kachati, de enige speler van Quick Boys die wel vanaf het begin doorhad waar het in zulke wedstrijden om gaat…

Nog steeds geen Internet

Gisteren arriveerde het pakketje met mijn nieuwe netwerkapparaat, een Netgear WAX204 die het kapotte Apple-apparaat moet gaan vervangen. Installatie moest volgens de beschrijving een fluitje van een cent zijn, maar dat bleek niet bepaald het geval.

Toen ik het apparaat aan de netwerkaansluiting op mijn werkkamer had gekoppeld begon ik met de automatische installatie-procedure die zelf probeerde aan mijn netwerk te koppelen. Dat lukte niet want er werd geen Internet gevonden, wat ik raar vond, en dus moest ik over naar de handmatige instellingsprocedure. Maar wat ik ook probeerde, het instellen van de WiFi ging vlekkeloos maar het apparaat bleef volhouden dat ik geen Internet had.

Ik vroeg Martin om advies en die gaf wat dingen aan waarvan ik de meeste al had geprobeerd. Wel gaf hij een uitstekend alternatief waarvan ik niet eens wist dat het kon, het instellen van mijn eigen Mac-laptop als Hot Spot waaraan ik dan mijn werk-laptop kon koppelen. Zo kon ik in ieder geval weer van thuis uit werken en kon ik tegelijk proberen om een oplossing te vinden voor het probleem met mijn nieuwe Netgear apparaat.

Voor de liefhebbers:

Het blijft raar dat de netwerkkabel aan mijn eigen laptop dus wel werkt maar niet als ik hem aan mijn nieuwe apparaat koppel. Het lijkt er dus op dat er iets mis is met het nieuwe apparaat, misschien niet de hardware zelf maar dan toch met de instellingen. Wat ik ook probeer, het apparaat krijgt simpelweg geen goed IP adres van de KPN router in de meterkast en dat is ook de reden dat er geen koppeling met het Internet mogelijk is. Op diverse Internet forums vind ik mensen met soortgelijke problemen maar een echte eenduidige oplossing wordt er niet geboden. Morgen verder zoeken dus maar, en als dat niks oplevert zit er niks anders op dan het apparaat te retourneren.

Berlage gebouw in Den Haag

Gisteren heb ik noodgedwongen weer in Rijswijk gewerkt omdat ik nog steeds geen werkend Internet heb op mijn werkkamer. Wel heb ik vandaag een vervangend apparaat gekocht wat het kapotte Apple-apparaat moet gaan vervangen, wat ik vanavond hoop te installeren en dan zou alles vanaf morgen weer moeten werken. Fingers crossed…

Vandaag heb ik voor de eerste keer in Den Haag gewerkt en dat was niet alleen vanwege mijn problemen met het Internet. Deze week is er namelijk een collage uit India over waar ik de laatste maanden veel me heb samengewerkt en we hadden voor vandaag afgesproken in het kantoor in Den Haag. Voor onze afspraak ben ik een kijkje gaan nemen in het kantoorgebouw achter ons hoofdkantoor waar mijn team tijdelijke ruimte heeft voor degenen die in Den Haag willen werken in plaats van in Rijswijk.

Dat gebouw heet het Berlage-gebouw, uiteraard omdat het ontworpen is door de beroemde architect Berlage. En het moet gezegd, het gebouw heeft wel wat. De indeling is prettig en het is er ruim en licht, je ziet mijn werkplek op de foto hierboven en de ruimte was niet zo verlaten als op de foto lijkt.

Lang heb ik er overigens niet gewerkt want mijn afspraak was halverwege de ochtend in het hoofdgebouw en ik besloot om de rest van de dag daar te blijven met mijn twee collega’s waar ik mee had afgesproken. We vonden daar drie werkplekken bij elkaar in een ruimte waar ik ook nog wat andere collega’s tegenkwam, dus al met al een plezierig dagje. Heel wat gezelliger in ieder geval dan de vorige twee dagen in Rijswijk waar ik op maandag vrijwel helemaal alleen zat en op dinsdag alleen wat collega’s van een andere afdeling in dezelfde ruimte had…

Geen Internet op mijn werkkamer

Vanmorgen ging ik zoals gebruikelijk rond een uur of kwart over zeven achter mijn werklaptop zitten op mijn werkkamer en wat denk je: geen Internet. In eerste instantie dacht ik natuurlijk dat het aan de laptop lag maar al snel kwam ik erachter dat ook mijn eigen laptop geen verbinding had met het Internet, ondanks dat de Wifi wel werkte.

De korte conclusie was dat mijn Apple Time Capsule, het apparaat wat mijn netwerk- en Internetverbinding op de tweede verdieping verzorgd, kapot was. Helemaal verbazend was dat niet want een paar weken geleden had de harde schijf van het apparaat het al begeven en blijkbaar werkte nu ook het netwerkgedeelte niet meer. Het apparaat moet dus zo snel mogelijk vervangen worden maar daar had ik op dat moment natuurlijk niks aan, en er zat maar één ding op: naar het kantoor in Rijswijk om vandaag van daaruit te werken.

Vanavond speurde ik naar een oplossing voor het netwerkprobleem waarbij ik kon vaststellen dat als ik de netwerk-kabel direct in mijn eigen laptop prikte, ik gewoon verbinding had. Dat wees ook weer naar het Apple-apparaat als de boosdoener van het probleem, maar aan alleen die kabel had ik niks want mijn werklaptop is zodanig beveiligd dat WiFi wel werkt maat ik kan de laptop niet via de kabel aan een ander netwerk koppelen dan aan het Shell-netwerk.

Er moet dus vervanging komen voor het Apple-apparaat, waarbij ik niet simpelweg een ander Apple-apparaat kan kopen want Apple maakt dergelijke apparaten al een tijdje niet meer. Ik moet dus morgen maar eens verder zoeken naar een goeie oplossing.

Weer in het LUMC

Weer een bezoek aan het LUMC vanmorgen vroeg, en deze keer ging ik naar de trauma-chirurg. Die afdeling was gevestigd achter de parkeergarage, dus niet in het hoofdgebouw waar ik tot nu toe was geweest. Ik was op de fiets dus ik vond de locatie snel, evenals de fietsenkelder vlakbij waar ik mijn fiets kon stallen.

Even snel als ik binnen was stond ik eigenlijk ook weer buiten want de trauma-chirurg was snel klaar. Hij constateerde dat ik in principe vijfennegentig procent van de functionaliteit in de twee stijve vingers heb en dat het probleem hoogstwaarschijnlijk wordt veroorzaakt door littekenweefsel. Het enige wat eraan te doen is is kijken of de gewrichten wat soepeler gemaakt kunnen worden met oefeningen en daarvoor werd ik doorverwezen naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in handen.

De boodschap was eigenlijk dat ik niet mocht mopperen want ik kon het meeste nog doen met mijn hand en of die resterende vijf procent functionaliteit nog terug krijg is nog maar de vraag. Ik heb een lijst gekregen van in handen gespecialiseerde fysio-therapeuten en daar staat er ook een op die in Rijnsburg zit. Ik ga dus maar eens naar het Paramedisch Centrum in Rijnsburg bellen voor een afspraak.

Update van de overkant (12)

De bouw aan de overkant nadert zijn voltooiing, al wordt er nog steeds volop gewerkt. Het huizenblok schuin tegenover ons is nu helemaal opgeleverd maar nog steeds is daar overdag een parade van busjes die aangeeft dat er in de huizen nog steeds van alles moet gebeuren. Aan het aantal geparkeerde auto’s te zien zijn de meeste huizen overigens al wel bewoond, waarbij Riet en ik ons verbaasd hebben over het feit dat er helemaal nog geen straatverlichting is aangebracht.

Het appartementencomplex is nog wel steeds werk in uitvoering, want hoewel de buitenkant nu helemaal voltooid lijkt kunnen we zien dat er binnen nog van alles gebeurt. We hebben ook gehoord van diverse mensen die er gaan wonen dat ze de sleutel pas in oktober krijgen, dus het is binnen blijkbaar nog lang niet af. De steigers zijn nu wel allemaal weg en inderdaad kunnen we nu zien dat de onderkant van het gebouw lichtgrijs is gestuukt. Erg mooi kan ik dat niet vinden en Riet is het met mij eens, maar wie zijn wij…