Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Perry Rhodan

Perry_Rhodan


De belangrijkste reden om een iPad Mini te kopen was voor mij omdat ik een boekenlezer wilde hebben om elektronische boeken te kunnen lezen. Ik heb namelijk regens een CD liggen met daarop meer dan vierduizend boeken in elektronisch formaat en daar zitten er heel wat bij die ik graag wil lezen. Ik had natuurlijk voor minder geld een gewone e-Reader kunnen kopen maar dan heb je alleen maar een boekenlezer; een iPad Mini kan dat ook maar daarnaast nog veel meer. Het was bovendien het formaat wat me wel aanstond, maar dat is door Riet afgekeurd. Die heeft hem vergeleken met haar eigen iPad en ze heeft besloten dat het grotere formaat van de gewone iPad haar voorkeur heeft.

Mij bevalt de Mini heel erg goed en ik ben ook meteen aan het lezen geslagen. Ik heb eerst lukraak wat boeken geprikt uit de enorme lijst, totdat ik vorige week tegen een hele serie boeken van de Perry Rhodan serie aanliep. Nou ja, ze waren ook bijna niet te missen want er staan zo’n vierhonderdvijftig delen op de CD. Ja, je leest het aantal goed, en ik was zelf ook verbaasd. Hoewel ik toch een redelijk fanatieke Science Fiction lezer ben en uiteraard bekend ben met de naam Perry Rhodan moet ik bekennen dat ik er nog nooit iets van gelezen had. En ik ben dus eens gaan zoeken wat dat fenomeen ”Perry Rhodan” nu precies inhoudt.

En wat blijkt, Perry Rhodan is een Duitse SF serie die al sinds 8 september 1961 wekelijks verschijnt. In Nederland is de wekelijkse oplage 80.000 stuks, en er zijn dus inmiddels in totaal al over de tweeduizend delen verschenen. Er zijn verscheidene schrijvers en het totale aantal verkochte Perry Rhodan’s ligt inmiddels boven het miljard. Er zijn ook in Nederland Perry Rhodan verenigingen, en toen de toenmalige Nederlandse uitgever er mee wilde stoppen heeft een handtekeningenactie ervoor gezorgd dat er een nieuwe uitgever kwam.

Nieuwsgierig geworden ben ik vorige week begonnen met deel één uit 1961, wat zich afspeelt in het ”toekomstige” 1971 en het begint met de allereerste maanlanding in dat jaar. Wat me het meest opvalt is dat het heel aardig geschreven is en dat je er zowat hogere natuurkunde voor moet hebben gehad om alles te snappen, maar het is vooral leuk omdat je een idee krijgt van wat ze begin jaren zestig van de toekomst verwachtten. Ja, en als je dan nagaat dat die toekomst van toen inmiddels al meer dan veertig jaar achter ons ligt…



Website van Willem en Riet