Kenteken registratie
Al vrij snel nadat we op de Filipijnen aankwamen hebben we een auto gekocht. De dealer verzorgde voor ons de registratie van het kenteken, wat zoals alles hier een enorme rompslomp is.
Een auto moet geregistreerd worden bij een LTO, een Land Transportation Office, waar we ook naar toe moesten om ons rijbewijs te regelen. Eerst moet er echter een emissie test gedaan worden bij een officieel keuringsstation. Blijkbaar zijn er dus grenzen aan de toelaatbaarheid van de hoeveelheid uitlaatgassen in dit land maar je vraagt je toch ernstig af wat die grenzen dan wel zijn als je de Jeepney’s ziet rijden...
Ik wist dat die registratie ieder jaar vernieuwd moet worden, dat kun je zien aan de stickers op je nummerplaat, maar ik dacht dat dat gewoon een jaar na de vorige registratie zou moeten gebeuren. Gelukkig kwam ik er tijdig achter dat dat niet het geval is. Ik had al eens op mijn papieren gekeken maar daar staat dus helemaal geen aanwijzing op. Bij navraag bleek dat het geheim zit in het kenteken, en met name in de laatste twee cijfers. Het achterste cijfer geeft de maand aan waarin opnieuw moet worden geregistreerd, in mijn geval dus augustus. Het voorlaatste cijfer geeft de week aan in die maand waarin dat moet gebeuren, waarbij 4, 5 en 6 staan voor de tweede week.
Die week zijn we nou net precies in Nederland, en dat betekent dat ik het van te voren moet regelen want als je te laat bent kost dat per maand een boete. Dat overkwam een collega van mij die de truc van de nummerplaten niet kende en er ook vanuit was gegaan dat de registratie pas een jaar na de vorige registratie vernieuwd moest worden. Dat geintje kost je 1000 Pesos per maand, en hij moest vier maanden boete aftikken want hij kwam er in mei achter dat het in januari had moeten gebeuren.
Op onze nummerplaat staat behalve het kenteken ook nog de kreet “Matatag na Republica”, wat “Sterke Republiek” betekent. Deze propagandatekst staat sinds 2003 op nummerplaten maar je kunt ook andere teksten tegenkomen. Wat dacht je van “Angat Pinoy 2004” (zoiets als “Filipijnen Boven, 2004” ) die vreemd genoeg in de jaren 2000 en 2001 op de platen verscheen. Of de tekst “Perlas Ng Silangan” wat “Parel van de Oriënt” betekent, gebruikt in 2001 en 2002. Van 1995 tot 2000 stond er gewoon “Philippines” op, en daarvoor weer “Pilipinas” wat van 2001 tot 2003 nog even een opleving had.
Er zit nog veel meer symboliek in een nummerplaat, zoals de kleur van de letters die aangeeft wat voor soort voertuig het is. In ons geval is dat groen, oftewel een particulier voertuig. De letters zijn ook weer coderingen die net als onze Nederlandse kentekens min of meer aangeven in welk jaar een auto is gekocht, en je kunt er ook de regio uit afleiden.
Tenslotte kun je hier ook je eigen persoonlijke kenteken laten registreren, op voorwaarde dat het nummer nog niet bestaat en het niet overeenkomt met een overheidskenteken. En je moet er natuurlijk 25000 Pesos voor over hebben...