Dengue
Waar de hulp verlenende artsen in het rampgebied veroorzaakt door de verwoestende supertyfoon “Yolanda” bang voor waren is gelukkig nog steeds niet gebeurd, er zijn tot op heden geen epidemieën uitgebroken. Het “ramp op ramp” scenario wat zich heeft voorgedaan op Haiti een aantal jaren geleden waar een cholera epidemie uitbrak na de zware aardbeving is hier op de Filippijnen dus tot nu toe gelukkig uitgebleven.
Veel mensen hebben wel last van diarree, zware verkoudheid of zelfs longontsteking. Een ander probleem is dat in bepaalde gebieden het aantal gevallen van Dengue flink is toegenomen. Dengue, of in het Nederlands Knokkelkoorts, is een virus wat overgebracht wordt door muggen en kan zeker in geval van een verzwakt lichaam zelfs dodelijk zijn. Normaal gesproken overlijden er per jaar al tientallen mensen aan Dengue maar dat zouden er als gevolg van de lichamelijke toestand van veel slachtoffers veel meer kunnen worden dan normaal al het geval is.
Dengue kenmerkt zich door hele hoge koorts, zware hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en soms ook huiduitslag. Een vaccin tegen deze ziekte is er niet en er is ook geen specifieke behandeling anders dan het bestrijden van de koorts, zorgen voor pijnverlichting en proberen uitdroging te voorkomen. Bij mensen met een sterk gestel kan Dengue al een flinke aanslag op de gezondheid zijn, laat staan bij de toch al danig verzwakte slachtoffers van de supertyfoon.
Het virus wordt zoals gezegd verspreid door muggen, maar wel maar van één soort, namelijk de tijgermug. Zoals de naam al doet vermoeden is deze muggensoort te herkennen aan een patroon van witte strepen of stippen op de rug. Omdat muggen in het algemeen een voorkeur schijnen te hebben voor dunne blanke huid is Dengue ook een risico voor toeristen. En niet alleen tijdens de vakantie zelf, het probleem is namelijk dat de ziekte een incubatietijd heeft van acht tot tien dagen dus het kan zomaar zijn dat een toerist al lang en breed weer thuis is als de ziekte zich openbaart.
Flink smeren met anti-muggenspul is de enige oplossing, en zelfs Riet en ik doen dat nog steeds. In tegenstelling tot wat je zou denken is Dengue namelijk in onze “rijke” Village ook een groot probleem. Muggen broeden namelijk op stilstaand water, en daar is in onze Village heel wat van te vinden in, jawel, de zwembaden. In bewoonde huizen worden de zwembaden onderhouden en gaan er chemicaliën in het water om muggen te weren, maar er zijn heel veel huizen die te huur staan. Veel van die huizen hebben en zwembad wat niet of nauwelijks wordt onderhouden en die vormen zo een ideale thuisbasis voor muggenlarven.
Tenslotte nog even dit, Dengue is niet een typisch Filippijns probleem want het komt overal in tropische gebieden voor. Erger nog, het verspreidt zich door het massatoerisme naar landen waar de tijgermug normaal gesproken voorkomt. Die toeristen nemen onbewust muggen of larven mee in hun bagage, en er stond pas nog in de Nederlandse kranten dat de tijgermug niet alleen al regelmatig in Nederland is gesignaleerd maar dat de soort zich er ook nog goed schijnt thuis te voelen. Lekker dan...