Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vredesakkoord

Benigno Aquino III


Vandaag vond er op de Filipijnen een historische gebeurtenis plaats. In een directe uitzending op de televisie kondigende president Benigno Aquino III aan dat er eindelijk na vijftien jaar onderhandelen een akkoord is bereikt met de belangrijkste rebellengroep die al veertig jaar oorlog voert voor een onafhankelijke islamitische staat in het zuiden van de Filipijnen.

De Filipijnen zijn voor tachtig procent Rooms-Katholiek maar op de eilanden in het zuiden, met als grootste het negenhonderd kilometer ten zuiden van Manila gelegen Mindanao, is een minderheid Islamitisch. Deze minderheid voelde zich achtergesteld en begon een gewapende strijd voor onafhankelijkheid die inmiddels aan ruim honderdduizend mensen het leven heeft gekost. De rebellen probeerden de laatste jaren druk te zetten op de regering door ontvoeringen van buitenlanders, om zo aandacht te krijgen in het buitenland voor hun zaak. Niet zelden kostte dat de ontvoerden het leven, niet in de laatste plaats omdat de rebellen onderling verdeeld waren. Hoewel de rebellen maar een klein deel van de hele regio in hun greep hebben is desalniettemin het hele zuiden van de Filipijnen voor ons als Shell personeel dan ook strikt verboden gebied.

Er waren de laatste tijd al geruchten dat de rebellen steeds meer moeite hadden de strijd vol te houden doordat ze hun belangrijkste geldschieters verloren door de veranderde situatie in de moslimlanden die hen steunden, zoals Libië. En nu is dan eindelijk in Kuala Lumpur een akkoord bereikt voor een vredesplan wat in 2016 geresulteerd moet hebben in meer autonomie voor de regio en ook meer profijt van de natuurlijke grondstoffen zoals mineralen, olie en gas, waarvan het stikt op en rond Mindanao. De rebellen zien daarmee af van hun streven voor een onafhankelijke staat en daarmee is de oorlog dan eindelijk ten einde.

Het enige zwakke puntje in dit op zich heuglijke nieuws is dat het akkoord is gesloten met het
Moro Islamic Liberation Front (MILF), en het is afwachten of de vele splintergroeperingen die zich ook rebellen noemen zich ook bij het akkoord gaan aansluiten.



Website van Willem en Riet