Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Scholen weer begonnen

DeLaSalle_AyalaAlabang

Aan het begin van deze maand is het schooljaar weer gestart op de Filippijnen. Het schooljaar loopt hier van begin juni tot begin april en dat heeft alles te maken met het feit dat de zomer, of liever de heetste periode van het jaar, hier in die periode valt.

 
Het begin van het schooljaar zorgt ook in onze Village ’s morgens vroeg voor enorme drukte want er zijn hier verscheidene scholen waaronder de De La Salla Santiago Zobel school bij ons aan het eind van de straat. Nou is onze straat anderhalve kilometer lang en wonen wij ruim een kilometer van die school vandaan maar toch staan iedere ochtend de auto’s in onze straat tot aan het eind in de file voor de school. Zelfs als ik naar mijn werk ga om kwart voor zeven dan is het al druk bij de poorten door het verkeer wat kinderen naar school brengt.
 
Volgens de wet moet een schooljaar hier minstens tweehonderd dagen duren en een schooldag duurt meestal van half acht tot vijf uur. Het huidige schoolsysteem is ingesteld in 2011 en is gebaseerd op drie opeenvolgende opleidingen. Als kinderen vijf tot zes jaar zijn dan gaan ze naar het eerste jaar van de Elementary School, zeg maar de Basis School, maar in feite is dat eerste jaar “Kindergarten”, dus vergelijkbaar met de Nederlandse Kleuterschool. Daarna duurt de Elementary School nog zes jaar.
 
Op twaalf of dertienjarige leeftijd gaan kinderen dan naar de Junior High School, de Middelbare School, en die duurt vier jaar. Eigenlijk bestaat de Middelbare School hier uit twee vervolg opleidingen want na de Junior High School volgt de Senior High School die in feite een vooropleiding is voor de Universiteit en twee jaar duurt. Met zeventien of achttien jaar ga je dus als je in de uitzonderlijke omstandigheden verkeerd dat je die kans hebt naar de Universiteit.
 
Want is een universitaire opleiding in Nederland al niet voor iedereen weggelegd, hier is het in feite alleen voor de bevoorrechten oftewel kinderen uit op zijn minst welgesteld families. Dat is dan ook meteen een van de redenen dat dezelfde elitaire kliek het hier voor het zeggen houdt. Goed onderwijs is hier een kwestie van geld en heel soms van geluk als een begaafd kind een weldoener treft die de studie wil bekostigen.
 
Riet vertelde me laatst een heel triest verhaal van een jongetje uit een van de straatarme wijken wat was getest met als uitkomst een uitzonderlijk hoog IQ van honderdveertig. Er werd door vriendinnen van Riet sponsoring geregeld waardoor het jongetje naar school kon maar het noodlot sloeg toe, hij werd ernstig ziek waarbij hij zijn gehoor verloor. Als gevolg daarvan moest hij van school, maar de vrouwen lieten het er niet bij zitten en regelden betere medische hulp. Er zou een operatie nodig zijn waardoor het gehoor gedeeltelijk zou worden hersteld, maar ondanks dat medicijnen en de operatie betaald zouden worden ging het niet door. De oren moesten voor de operatie een tijdje gedruppeld worden en de moeder van het jongetje vond dat veel te veel werk. Ze had nog een stuk of zeven kinderen en had dus geen zin om extra tijd aan dat zoontje te besteden...
 
Ja, de scholen zijn dan wel weer begonnen maar onderwijs en een goeie opleiding zijn hier beslist niet vanzelfsprekend.


Website van Willem en Riet